1700-årsfirande i Norge

I år firar Larvik sitt 350-årsjubileum, Tønsberg är 1150 år och det är 200 år sedan Lillesand fick status som köping. Det är alltså tillsammans 1700 år och städernas jubileer uppmärksammades med nya frimärken den 19 februari 2021.

Den 29 september 1671 är Larviks grundande datum. Stiftelsen har sin bakgrund genom att guvernören i Norge, Ulrik Fredrik Gyldenløve, valde Larvik som sin bostadsstad och byggde herrgården och kyrkan på Tollerodden. Larvik är kanske mest känd för Bøkeskogen och som en födelseplats för forskaren Thor Heyerdahl.

Under vikingatiden växte det första stadssamhället i det som i dag är Norge upp i Kaupang vid Viksfjorden, nära den plats där Larvik stad nu ligger.

Enligt Snorre grundades Tønsberg före slaget vid Hafrsfjord. Om detta stämmer är Tønsberg Norges äldsta stad, grundad före 871. Staden firade sitt 1000-årsjubileum 1871, och många har litat på Snorris tidpunkt, delvis för att vi inte har många alternativa skriftliga källor.

Tønsberg är en av landets mest populära semesterorter under sommaren. Det fina milda klimatet bidrar till att människor flockar till Tønsberg och kustområdet på sommaren. Staden har också en kulturell mångfald under hela sommaren med uppträdande och festivaler med kända artister och skådespelare.

Lillesand är en stad i Agder som har ett rykte som en södra idyll och semesterort – och befolkningen ökar avsevärt på sommaren. Lillesand grundades som en stadskommun 1837 med införandet av lokalt självstyre i Norge. Kommunen gränsar i väster mot Kristiansand, i norr mot Birkenes och i nordost mot Grimstad. Kommunens centrum är den gamla köpingen Lillesand, och de flesta av kommunens invånare bor här.

Posta en kommentar