20 procent färre julkort har skickats i år

I år har svenskarna skickat 16,5 miljoner julkort mot 20,5 miljoner förra julen. Det visar Postnords årliga julkortsprognos. I går gick brevbärarna den sista rundan för att dela ut julkort och små e-handlade julklappar till landets alla hushåll.

Julhandeln på nätet har varit lika livlig som tidigare, och hittills har det e-handlats julklappar för sju miljarder kronor.

Julkortsskickandet är fortsatt populärt, även om det minskar år efter år. Före jul sa 76 procent av svenskarna att de föredrar att få sina julhälsningar i postlådan. Drygt sex av tio tänkte skicka sina hälsningar fysiskt. Även i åldersgruppen 20–29 ville 74 procent helst ha sina julkort i postlådan. Men det är många saker som ska hinnas med före jul, och kanske är julkorten inte alltid prioriterade i brådskan även om man gärna vill både ha dem och skicka dem.

– Vi skickar julkort för att visa omtanke och göra mottagaren glad, för att hålla traditionen levande och ha kontakt med våra nära och kära. Det är roligt att se att den fysiska julhälsningen fortfarande har en stark ställning bland svenskarna, säger Annemarie Gardshol, vd för Postnord Sverige.

Trots att julkorten fortfarande är populära minskar antalet varje år. Minskningen sker i takt med att brevskrivandet generellt minskar, och förra året skickades 20,5 miljoner julkort.

E-handlade julklappar ökar däremot stadigt år från år. Fram till den 18 december i år hade svenskarna e-julhandlat för knappt sju miljarder kronor. Veckan före julafton när undersökningen gjordes uppskattade konsumenterna att de skulle e-handla julklappar för ytterligare 1,5 miljarder. Det skulle innebära att när julfriden sänker sig över landet uppgår den totala e-julhandeln till 9,5 miljarder kronor.

Posta en kommentar