2017 – ett frimärksår att minnas. Del 4: Porto och mer

Svenska frimärken, svenskt porto och Postnords försämrade ekonomi har varit i fokus 2017. Svenska frimärken som trycks i Frankrike och som ”inte” går att blöta av. Plus att portot höts med först 50 öre och vid årsskiftet med två kronor – om jag nu hängt med i det här.

Jag är inte förvånad om vi om två år har 15 kronor i stället för nio kronor som normalporto. Vi får hoppas att Postnords svårigheter med framför allt den danska verksamheten inte påverkar svensk filateli alltför negativt.

kansliet har det blivit lite förändring i slutet av året. Therese Fornstål som jag ”handplockade” sommaren 2007 bestämde sig för ett annat jobb. Det blev en ny handplockning och nu i form av Jeanette Aronsson. Tack Therese för dessa tio år (och du kommer att hjälpa till lite även en del framöver) och välkommen Jeanette som jag känt i många år.

För egen del var det också på tioårsjubileum som anställd på förbundet och särskilt många år till blir det inte då det snart är dags att börja använda inbetalade pensionspengar. Det blir inget avskedsbrev ännu men när det kommer blir nog det viktigaste att tacka för alla trevliga möten med frimärkssamlare och vykortssamlare.

I Falkenberg har man en filatelistisk högskola som jag fick äran att besöka två gånger under hösten – den ena gången som föreläsare och den andra som enbart åhörare. De är trevliga de där Hallänningarna. Givetvis också kunniga. Det är ett mervärde att komma samman på detta sätt. För en del är det helt nya kunskaper, för andra lite uppfriskning av det man kanske glömt. Men det finns alltid en del att lära – även för den erfarne.

Vår webbsida har uppdaterats alla 365 dagarna under 2017. Vi har tappat lite på antalet besökare och det är inte så oväntat med lite mindre tid för uppdatering plus att fler och fler upptäcker Facebook som en kunskapskälla och framför allt som ett diskussionsforum. Det senare kommer man inte alls i närheten av på en hemsida. Inom SFF har vi också jobbat en hel del med att marknadsföra oss på Facebook.

Vi hoppas kunna modernisera hemsidan och även jobba för att den blir mer en kunskapsbank än vad den är nu. Det gäller dock att hitta ekonomi för en förändring och ideella krafter som vill dra sitt strå till stacken.

Det kom dock ett och annat ”kunskapsbidrag” underåret; Erik Idhult bidrog exempelvis med sin fina information om Västerbottenstämplar.

Kunskap är givetvis vår fantastiska SFF Filatelisten där kollegan Ulf Nilsson gör ett fantastiskt fint jobb tillsammans med alla som bidrar med fina artiklar kring vår hobby.

Frimärkets Dag var en stor händelse men för första gången sedan tidigt 90-tal var jag själv inte på plats på något evenemang. Jag och äldste sonen råkade fylla lite jämnt i den vevan så det blev sol och värme på Kanarieöarna i stället. En hel vecka utan något kring filatelin kändes faktiskt konstigt. Det skulle finnas en frimärksaffär i Las Palmas men den hann jag inte leta upp.

Fortsättning följer

Fotnot: Per Bunnstad kåserar i fem avsnitt lite om frimärksåret 2017, som han minns det, och blickar även lite framåt.

 

Posta en kommentar