22 miljoner julkort att vänta på

Förra året skickades kring 22 miljoner julkort och från Postnord hoppas man på en liknande siffra även i år, inte minst med tanke på de nya julfrimärkena.

– Alla våra undersökningar visar att ett riktigt julkort i postlådan är den mest uppskattade julhälsningen. Både kortet och frimärket ska förmedla julkänsla, säger Britt-Inger Hahne, frimärkschef i Postnord.

Nu på torsdag den 10 november ger Postnord ut årets svenska julfrimärken, vilka vi berättat om tidigare. Julen är för övrigt den tid på året då vi skickar flest personliga hälsningar  och i år stärks känslan med Harald Wibergs välkända och populära tomtar. Samma dag kommer också frimärken med norrsken, hjortdjur och Lunds universitet som fyller 350 år.

Julfrimärkena finns att köpa i häften om tio från den 10 november. För att vara säker på att julkortet kommer fram före jul ska det postas senast den 16 december.

Enstaka frimärken med julmotiv finns i valören för inrikes brev och kan användas som ett vanligt frimärke inom Sverige eller två frimärken på ett julkort till en mottagare var som helst i världen.

Den 10 november lanseras också frimärken med tema hjortdjur där motiven är kronhjort, älg, ren, dovhjort och rådjur – de hjortdjur som förekommer i Sverige.

Fotografen Göran Strand tycker att norrskenet är ett av de vackraste naturfenomenen. Nu har hans bilder blivit fem färgsprakande frimärken, med norrsken från natthimlen över mellersta Norrland.

Genom åren har Lunds universitet vuxit från en liten landsortsakademi till ett internationellt storuniversitet som återkommande rankas blad de 100 främsta lärosätena i världen. Universitetet grundades i december 1666 och firar nu 350-årsjubileum. Detta uppmärksammar Postnord med två frimärken i miniark som lyfter fram både det klassiska och det moderna universitetet, en mix som bidrar till universitetes framgång.

Fakta om de nya frimärkena:
Jul 2016 – Tomtar. Frimärkena är utformade av Eva Wilsson. Motiven är konstnären Harald Wibergs klassiska tomte, den lille gråklädde tomten som hjälpte gårdsfolket i skötseln av djur och ladugård. Frimärkena köps i häfte med tio frimärken och fem motiv. Valören är inrikes julpost, 6 kronor.

Tomtegröt. Frimärket är utformat av Eva Wilsson. Motivet är Harald Wibergs tomte med ett fat fullt av gröt, belöningen för gott arbete. Förpackningen är rulle med 100 frimärken och ett motiv. Valören är inrikes brev, 6,50 kronor.

Hjortdjur. Frimärkena är utformade av Daniel Bjugård efter foton av Thorsten Milse/TT, Tore Hagman, Peter Cairus/Nature Picture Library, Torbjörn Arvidsson/Matton Subscription och Stefan Örtenblad/Johnér. Motiven är kronhjort (Cervus elaphus), älg (Alces alces), ren (Rangifer tarandus), dovhjort (Dama dama) och rådjur (Capreolus capreolus). Frimärkena köps i häfte med tio frimärken och fem motiv. Valören är inrikes brev, 6,50 kronor.

Norrsken. Frimärkena är utformade av Gustav Mårtensson efter foton av Göran Strand. Frimärkena köps i häfte med fem frimärken och fem motiv. Valören är utrikes brev, 13 kronor.

Lunds universitet 350 år. Frimärkena är graverade av Lars Sjööblom och tryckta i kombination ståltryck och offsettryck. Förlagorna är utformade av Gustav Mårtensson som utgått från fotografier av Kenneth Ruona och Petra Francke. Fotona till miniarket är tagna av Gunnar Menander, Petra Francke och Gustav Mårtensson. Motiven på frimärkena är MAX IV-anläggningen, forskare och sfinxerna på taket till universitetsbyggnaden. Runt frimärkena skymtar en doktorspromotion och ett studentspex. Frimärkena köps i miniark med två frimärken. Valören är utrikes brev, 13 kronor.

Posta en kommentar