Ålandsättling hyllas på frimärke

Den 25 mars 2021 ger Åland Post ut ett frimärke med vädersatelliten Suomi Npp, uppkallad efter Ålandsättlingen Verner E. Suomi. Han kallas satellitmeteorologins fader och var med och lade grunden till dagens vädersatelliter. Den åländske illustratören Peter Bergström har varit formgivare för frimärket.

Verner E. Suomi (1915–1995) var en av de första som förstod vikten av satelliter för väderobservationer. Hans föräldrar Johan Enoch Suominen/Suomi, född i Gustavs i Åbolands skärgård, och Anna Matilda Sundqvist från Pettböle i Finström utvandrade 1902 från Åland till USA. Verner växte upp i Eveleth, Minnesota, som näst yngst av sju syskon.

1959 sköts satelliten Explorer 7 upp. Ombord fanns Suomis första instrument, en slags radiometer som för första gången mätte jordens värmebalans från rymden. Man upptäckte då bland annat att molnen har stor påverkan på jordens energibudget och att jorden absorberar mera av solens instrålning än vad man hade trott. Suomis viktigaste uppfinning är ändå en kamera som han 1966 lyckades få tillagd i sista stund på satelliten Ats-1. Den gjorde det möjligt att oavbrutet observera samma plats på jorden och på så sätt se hur vädersystem formas. Fram tills dess hade man fått endast intressanta ögonblicksbilder från rymden. Genom Suomis kamera kunde forskarna nu mäta och följa bland annat luftrörelser, molnhöjd och regnmängd.

Frimärket visar den amerikanska vädersatelliten Suomi Npp som sedan 2011 håller koll på jordens molntäcken, hav, isar, vegetation och värmestrålning som lämnar jordens atmosfär. Den är en polär satellit och en av flera satelliter som används när man tar fram väderprognoser i Finland.

• Fakta om utgåvan
Utgåvans namn: Satellitmeteorologi
Utgivningsdatum: 25 mars 2021
Konstnär: Peter Bergström
Formgivare: Julia Perander / Strax
Upplaga: 80 000
Valör: Världen (2,20 euro)
Pris förstadagsbrev: 3,20 euro
Pris maximikort: 3,00 euro
Frimärksstorlek: 35 × 34,5 millimeter
Arkstorlek: 2 × 15 frimärken
Papper: 103 g/kvadratmeter
Perforering: 13 per två centimeter
Tryckmetod: Fyrfärgsoffset
Tryckeri: Southern Colour Print

Posta en kommentar