Åke Persson hyllad för 40 SFF-år

När Bollnäs Filateli- och Vykortsförening hade sitt februarimöte fanns 25 ”stadiga” medlemmar på plats. De fick vara med att uppvakta Åke Persson som fick en plakett för 40 år i frimärkssamlandets tjänst, alltså 40 år som medlem i SFF.

Åke har en fin samling om det mesta som gäller Hälsingland. Han är ständigt aktiv i både sin förening och grannföreningar samt lite på riks. Hans största lycka, utöver sin egen samling, är när han kan förmedla objekt som fattas hos andra samlare!

Kvällen till ära berättade han om när han var funktionär på VM i modellflyg på Säve flygfält i Göteborg. Han skulle räkna resultaten för den Nord-Koreanska truppen. Koreanerna fick inte prata med någon annan, så mellan sina aktiviteter gömdes de bakom en avskärmning.

Ordförande Torulf Andersson berättade om en båt som sänktes 26 januari 1940. En postsäck flöt iland i England. Innehållet levererades till sina adressater med påskriften: Skadat av sjövatten. Torulf var nyligen på en frimärksmässa i Solna. Priserna gick där upp mångdubbelt för kinesiska märken, bland annat från tiden för kulturrevolutionen. Så leta i dina lådor!

Även ett svenskt tjänstebrevsmärke nådde högt belopp. Märket var ett av fyra kända och gick från 6.000 till 42.000 kronor. Vår egen kvällsauktion sköttes av Åke och Torulf med den lika trygge Kjell Holmgren som skötte ekonomin: 58 objekt varav ett brev hade flugit med plan från F15. Ett brev stämplat i Knåda gick för 90 kronor.

Vår nya medlem, Gert Fredriksson från Dalarna, talade om att den stora utställningen Stockholmia 2019 nog blir den sista stora i Sverige. Gustav Douglas är huvudsponsor. Bland annat kommer engelska drottningens samling att visas.

Av lite mindre format blir Frimärkets Dag i höst i vår förening. Det kommer att ha två teman: postgången historiskt i Sörbo-Söräng-Freluga med flerabyar samt Orsabanans betydelse ut postal synpunkt. Aktiviteten blir i oktober i Sörängs byalokal och ett samarrangemang med byalaget.

Stefan Jonäng

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Nils-Johan Borrsjö skriver:

    En mycket välförtjänt hyllning.en riktig eldsjäl som alltid ställer upp när det gäller både för frimärksamlandet som både Bollnäs fil och Ljusdals filför.Äntligen säger jag Nils-Johan Borrsjö