Åland Post hyllar vykortsrörelsen postcrossing

Den 7 juni 2019 uppmärksammar Åland Post den internationella vykortsrörelsen postcrossing som tagit Åland till sitt hjärta. Med utgåvan blir det åländsk premiär för en hjärtformad perforering inuti frimärket och en ny typ av frimärksark.

Postcrossingens grundidé är att skicka och få vykort från vem som helst var som helst i världen och Postcrossing-rörelsen har onekligen gett vykortsskrivandet ett rejält uppsving sedan starten i Portugal 2005. Finland med drygt 21 000 postcrossare är bland de mest aktiva utövarna, även om antalet aktiva på Åland ännu är rätt blygsamt.

2015 grundades i Tammerfors också världens första förening för hobbyn. Sedan dess har den finska postcrossingsföreningen arrangerat flera populära postcrossing-möten på Åland och träffen den 7 juni 2019 blir dess största hittills. Då kommer också frimärkskonstnären Cecilia Mattsson att finnas på plats för signering av utgåvan.

Åland Posts varumärkeschef Cecilia Mattsson är en van frimärksdesigner för Åland Post och hon tyckte det var roligt att få skapa en design för ett så positivt tema:
– När jag började skissa på frimärket utgick jag från det jag uppfattar att människor älskar med postcrossing: utbytet mellan människor från hela världen, glädje, vänskap och att hitta nya vänner. Den hjärtformade perforeringen, färgskalan och världskartan ska förmedla detta. Jag tittade även på andra postcrossingfrimärken för att försäkra mig om att det här frimärket skulle bli unikt och inte likna något av de som redan gjorts.

Frimärksarket för denna utgåva innehåller totalt 28 frimärken och i mitten på arket finns ett dekorerat fält i stället för två, vilket annars är det normala för åländska helark med 24–40 frimärken.

• Fakta
Utgivningsdatum: 7.6.2019
Konstnär: Cecilia Mattsson
Upplaga: 100 000
Valör: Världen (1,80 €)
Pris: FDC 2,60 €
Frimärkets storlek: 38 x 38 mm
Arkets storlek: 2 x 14 frimärken
Papper: 102 g/m²
Perforering: 13 per 2 cm
Tryckmetod: 5-färgsoffset
Tryckeri: Cartor Security Printing

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic