Åländsk seger i frimärkstävling hos Sepac

Det åländska frimärket med Jonesas vackra mangårdsbyggnad i Önningeby målad av konstnären Kjell Ekström har röstats fram som det vackraste Sepac-frimärket 2019.

På Sepacs hemsida har publiken röstat på det vackraste Sepac-frimärket vars tema var gamla bostadshus. Samarbetsorganet för de små postverken i Europa Sepac ger varje år ut frimärken på ett gemensamt tema och det andra gången som Åland vinner omröstningen.
Det åländska frimärket fick drygt 27 % av alla röster. Frimärket gavs ut 9 maj 2019 och är utformat av konstnären Kjell Ekström.

Frimärket föreställer den vackra och genuina mangårdsbyggnaden på gamla bondehemmanet Jonesas i Önningeby, Jomala, och representerar ett husmode som var populärt på Åland runt sekelskiftet 1900; Vindsvåningen och husets veranda panelades med hyvlad spont, vars träpaneler målades i ljusgrön eller ljusgrå oljefärg, medan den timrade och ohyvlade huskroppen rödmyllades.

Totalt elva husfrimärken från elva olika regioner i Europa ingick i omröstningen, där man genom att rösta också deltog i utlottningen av årssatser från alla deltagande länder. På andra plats kom frimärket från Monaco, medan Färöarnas frimärke knep tredje platsen.

Detta är Åland Posts andra vinst i omröstningen; 2014 vann det åländska frimärket Nässelklockan, fotograferad av Andy Horner, titeln som årets vackraste Sepac-frimärke.

Sepac är en organisation för de små postverken i Europa som sedan 2007 ger ut frimärken på ett gemensamt tema. Organisationen består i dag av 13 medlemmar, varav de flesta medlemmarna ger ut egna Sepac-frimärken. Mer information om Sepac och Sepac-frimärken finns på www.sepacstamps.eu/

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic