Åländskt frimärke hedrar Finlands 100-årsjubileum

Den 24 maj deltar Åland Post i 100-årsfirandet av Finlands självständighet med att ge ut ett specialfrimärke. Jubileumsårets tema Tillsammans har varit utgångspunkt för konstnären Juha Pykäläinens frimärkskonstverk.

Bakom det åländska frimärket står den rutinerade frimärkskonstnären Juha Pykäläinen. Han är född i Tammerfors, men bosatt och verksam som konstnär på Åland sedan 1989. Att hitta ett bra motiv för temat var en utmaning berättar Juha:
– Det var ett svårt tema därför att det var viktigt. Jag ville ha med natur för den är en så betydelsefull del av Finland. Sångsvanen är ju Finlands nationalfågel, men jag tog mig konstnärlig frihet genom att använda knölsvanen för den är så typisk för Åland. Den har en sådan form i halsen att jag lättare fick dit hjärtat i bilden som symboliserar samhörighet. Med finns också en liten silvertår för att symbolisera svåra tider i Finlands historia.

Extra effektfullt blir mötet mellan de två svanarna genom att de är präglade och havets delar har täckts med silverfolie. Utgivningen i maj äger rum både på Åland och på Finlandia-utställningen i Tammerfors, där Juha kommer att finnas på plats i Åland Posts monter för att signera utgåvan.

Utgivningsdatum: 24.5.2017
Konstnär: Juha Pykäläinen
Upplaga: 130 000
Valör: 5,00 euro
Pris FDC: 5,70 euro
Frimärkets storlek: 35 x 35 mm
Arkets storlek: 2 x 15 frimärken
Papper: 110 g/m2
Tryckmetod: 4-färgsoffset + silverfolie & p

aland-svanar-170425

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic