Andréesamling visas för första gången på Ienecopia

På utställningen Ienecopia i Jönköping/Huskvarna den 27–28/4 2019 visar Hans-Ove Aldenbrink för första gången sin samling av filatelistiskt och annat material med anknytning till S. A. Andrées ballongexpedition mot Nordpolen år 1897.

Expeditionen var på sin tid mycket uppmärksammad och stöddes av bland andra kung Oscar II, Alfred Nobel och Oscar Dickson. Men ballongfärden misslyckades och Andrée och de två andra medlemmarna i expeditionen omkom. Deras öde avslöjades först 1930 när deras kvarlevor hittades på Vitön.

Hans-Ove berättar i ett open-exponat om S. A. Andrée och hans expedition – förberedelser, väntetiden före avfärd, expeditioner som skickades ut för att söka efter de försvunna och upplösningen, då det sista lägret hittades. Exponatet innehåller postala försändelser, vykort, foton och annat material med anknytning till expeditionen.

– Detta exponat är resultatet av över 40 års samlande, berättar Hans-Ove, och det visas nu för första gången på en regional utställning.

Exponatet visas samtidigt på utställningssajten Netex, för den som vill gå igenom det fascinerande materialet i lugn och ro framför datorn.

• Länk till exponatet: http://netex.se/andree/

Posta en kommentar