Banbrytande konstnär på norskt frimärke

Carl Nesjar är känd som målare, skulptör och fotograf och var en pionjär inom abstrakt konst och kommer nu på ett norskt frimärke. Utgivningsdag är fredag 14 augusti 2020.

Nesjar föddes i Larvik 1920 och avled 2015. Han tog examen från Pratts institut i New York, vilket gav honom internationella impulser och kontakter som senare skulle karakterisera honom som konstnär. Konst som är en del av en miljö var ett huvudintresse för Nesjar.

1957 kom han i kontakt med Pablo Picasso, som blev intresserad av sandblästring på naturbetong och gav ritningar för dekorationer av regeringskvartalet. Nesjar överförde Picassos ritningar till stort format. De två samarbetade också om flera monumentala skulpturer. Bland verken märks blästrade betongreliefer i betograveteknik vid utsmyckningen av regeringsbyggnaderna i Oslo och i skulpturer i Stockholm, Helsingborg, Kristinehamn, Solna och Halmstad.

Nesjar var mycket intresserad av vatten i alla dess former och i havets storhet. Fontänmodellen är motiv på jubileumsstämpeln och framstår som ett bra exempel på detta.

Fakta om frimärksutgivningen
NK 2036: Carl Nesjar 100 år
Valör och motiv: 27 norska kronor, fontänmodell © Carl Nesjar / Bono
Design: Madeleine M. Karlstrøm
Foto: Tinius Greve
Utges i: Ark om 50 självklistrande frimärken
Tryck: Offset från Joh. Enschedé Security Print
Upplaga: 275 000

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic