Bastukulturen tema för Ålands och Finlands samutgåva

Den 24 maj äger en samutgivning mellan Åland Post och Posten i Finland rum på tema bastukultur. Frimärksmotiven togs fram sommaren 2016 genom en fototävling på Åland och i Finland, där medborgarna fick bidra med sin bild av bastulivet.
Den åländska tävlingen vanns av sommarålänningen Joel Ebersson som berättar så här om vinsten:
– Det känns jätteroligt att få äran att pryda ett frimärke. I en tid då elektronisk kommunikation och digitala foton flödar över känns frimärken tidlösa på något vis. Jag spånade på olika idéer över sommaren och tog ganska många foton med olika perspektiv, men fastnade för denna till slut. Jag valde mina svärföräldrars bastu då den är vacker och speciell.

På frimärket ser vi en rökbastu, timrad av Joels svärfar i början av 1990-talet. Den ligger vid Ängösund i Lumparland. Joel bor i Uppsala med sin åländska fru och son, arbetar som utvecklingsingenjör och har foto som hobby.

Åland Post ger också ut ett frimärke med ett motiv från den finska fototävlingen. Valet föll på en bild med typiska tillbehör i landets bastur: vattenskopan, bastustävan och bastukvasten. Den finske fotografen Juha Kainulainen är rörmokare till yrket och tog bilden med sin mobilkamera i Parikkala, södra Karelen.

Utöver två specialfrimärken utkommer ett miniatyrark. Fotot som pryder miniatyrarket är ett annat bidrag från fototävlingen, taget av Malin Klingberg från Sund. Bilden visar Malins storasyster i solnedgången en sommarkväll när hon kastar sig i havet efter bastubadet från en flytbastu, belägen i Lövvik, Sund.

Utgivningsdatum: 24.5.2017
Fotografer frimärken: Joel Ebersson & Juha Kainulainen
Fotograf miniatyrark: Malin Klingberg
Upplagor: 2 x 130 000, 1 x 60 000
Valörer Europa: (1,40 euro), Inrikes (1,40 euro) och 2,80 euro(miniatyrark)
Pris FDC enkelfrimärken: 3,50 euro
Pris FDC miniatyrark: 3,50 euro
Frimärkens storlek: 42 x 28 mm
Frimärksarkens storlek: 2 x 12 frimärken
Miniatyrarkets storlek: 120 x 80 mm
Papper: 110 g/m2
Tryckmetod: 4-färgsoffset
Tryckeri: Cartor Security Printing

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic