Berömda norrmän hyllas på frimärken

Den 6 november hyllarNorge tre musiker med egna frimärken i ”Hedersgalleriet”. Därtill kommer två julfrimärken.

Det handlar om Radka Toneff, Jonas Fjeld och Halvdan Sivertsen som införs i Rockheim Hall of Fame.

Hall of Fame är en samlingsplats för berömdheter eller liknande – för personer som har gjort speciella insatser inom ett särskilt område.

Rockheim är Norges nationella museum för populärmusik. I år innehåller museet för tionde gång människor som har haft stor betydelse för utvecklingen och spridningen av norsk populärmusik till Rockheim Hall of Fame.

Sångerskan och kompositören Radka Toneff var känd för sin distinkta, lågmälda stil.
Hon fick Spellemannpriset som bästa sångare 1977 och tilldelades Norwegian Jazz Association’s Buddy Prize postumt 1982. Hennes sångstil har inspirerat ett antal yngre skandinaviska jazzsångare.

Sedan hans genombrott 1979 har Halvdan Sivertsen varit en av Norges mest populära sångartister och underhållare. Han debuterade på rekord 1973 med Halvdan 23 1/2 år, medan genombrottet kom 1979 med albumet Nordaførr. 1981 fick Halvdan Sivertsen sitt första spelmanspris för albumet Liv Laga, och samma år gjorde han också sin första tv-show. Tillsammans med kollegorna Jan Eggum, Lillebjørn Nilsen och Øystein Sunde bildade Sivertsen gruppen Gitarkameratene 1988.

Jonas Fjeld blev först känd i början av 1970-talet med det humoristiska rockbandet JFRRB, men började gradvis orientera sig mot en mer seriös stil. 1975 kom solodebuten med LP:n Take Two Aspirins And Call Me In The Morning, men det var inte förrän The Tennessee Tapes (1977) som den nya riktningen verkligen manifesterade sig. På denna och flera efterföljande skivor under de följande åren utvecklade han sin egen musikstil baserad på rock- och countryelement. Jonas Fjeld har ägnat mycket av sin tid åt samarbetet med Ole Paus i duon To Rustne Herrer.

NK 2039-2041
Pålydande och motiv: ROCKHEIM – HALL OF FAME Innland 20 g: Radka Toneff Innland 50 g: Halvdan Sivertsen Innland 50 g: Jonas Fjeld
Design: Camilla Kvien Jensen
Foto: Svein Christiansen, Brynjar Erdahl/Stageway, Paal Audnestad/Stageway
Utges i: Två ruller (20 g och 50 g) à 100 frimärke (50 av varje frimärke I 50 g-rullar) Häfte med miniatyrark med frimärken på vanligt papper
Tryck: Offset från Joh. Enschedé Security Print
Upplaga: 20 g: 3 055 000. 50 g: 1 555 000 av varje frimärke.
3 000 häften

En lysande fest – julfrimärken

Stämningsfulla julgator och julmarknader har blivit en uppenbar del av semesterperioden i Norge.
Oavsett om du letar efter en ulltröja, kött eller hemlagad marsipan, kan julmarknaderna erbjuda unika produkter som tillhör julen. En av de viktigaste sakerna med en marknad är att det ger allmänheten en bra upplevelse att gå runt.

Traditionen har sitt ursprung redan på 1400-talet, med marknaden i Dresden som en av de äldsta. I Norge arrangeras drygt 200 stora julmarknader idag inför julen.

När man går genom norska julgator med tiotusentals ljus är det svårt att föreställa sig semestern utan elektricitet. Men så var det fram till långt in på 1900-talet i Norge. I december 1927 skrev Aftenposten en artikel för att förespråka de festliga dekorationerna på huvudgatorna, och redan året därpå bröt magnifika dekorationer ut genom vintermörket som svar på tidningens tävling. Numera hittar vi gator dekorerade med en magisk atmosfär före jul i städer och byar över hela landet.

NK 2042-2043
Pålydande och motiv: Julfrimärken
Innland 20 g: Julegata på Maihaugen Innland 20 g: Julemarknaden på Maihaugen
Design: Kristin Granli
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix, Esben Haakenstad
Utges i: Frimärkshäfte à 10 frimärken (5 av varje motiv)
Tryck: Offset av Joh. Enschedé Security Print
Upplaga: 2 100 000 av varje frimärke

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic