Bronsgudinna från Sovići på frimärke

En miniatyrbronsfigur av den illyriska gudinnan, som hittades av en slump i slutet av 1800-talet i Sovići (Goranci) nära Mostar, är en värdefull upptäckt från illyriska tider. Man tror att den går tillbaka till 3:e f.Kr.

Bronsgudinnan har en långsträckt kropp, brutna ben och ena armen har perforerade bröst som täcker de intima delarna av hennes kropp med sin vänstra hand.

Arkeolog Borivoj Čović förklarar figuren som en representation av en kultgudinna. Ett rustikt utförande, uttalad asymmetri och reduktion indikerar möjligheten till ett originellt konstnärligt uttryck, och man kan anta att statyn är en inhemsk version av gudinnan Venus Pudice*.

Statyetten visas i den permanenta utställningen av den förhistoriska samlingen i museet för Fransiskanerklostret St. Antonius av Padua i Humac, det äldsta museet i Bosnien och Hercegovina, grundat 1884. Det registreras att bronsfiguren donerades till museet av Fr. Andrija Nuić den 13 november 1891. Dess replika visas i den permanenta utställningen av den kroatiska franciskanska arkeologiska samlingen av St Stephen den första martyren i Gorica nära Grude.

Frimärket gavs ut av den Kroatiska posten 12 maj 2021.

*Venus Pudica
“Venus pudica” är en term som används för att beskriva en klassisk figur av en kropp i västerländsk konst. I detta håller en oklädd kvinna (antingen stående eller vilande) en hand som täcker sina privata delar. Den resulterande posen – som för övrigt inte är tillämplig på den manliga naken – är något asymmetrisk och tjänar ofta till att blicka in på den plats som döljs.

Ordet “pudica” härstammar från det latinska “pudendus”, vilket kan betyda antingen yttre könsorgan eller skam, eller båda samtidigt.

Posta en kommentar