Dags att fira Valborg med vykort och frimärken

Runt omkring i landet brukar det vara stort firande på Valborg och eftersom det blir lugnt i år på grund av coronaviruset visar vi lite kring Valborg med frimärken och vykort.

Det där med att hitta frimärken och vykort på tema Valborgsmässoafton är inte lätt. Det finns säkert en del men i de egna pärmarna hittades bara ett frimärke och ett vykort med detta tema.

Frimärket gavs ut av Åland 2005 och vykortet som är egenproducerat är tio år yngre – fotoplatsen är Sommarhemmet Fridhäll i Skillingaryd.

I den egna enkla, lilla minisamlingen har jag valt att i en pärm skapa avdelningar för svenska högtider: Påsk, Valborg, 1 maj, Pingst, Midsommar, Jul och kanske något till. Man kan ju göra en klubbsamling av något sådant… Eller bara ha i en pärm för att man tycker att det är roligt…

Vi saxar lite ur Wikipedia:
Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den förkristna högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att uppkallas efter kulten av den heliga Valborg. Skräp efter vårstädning av skog och mark eldas då upp. Eldningsförbud inträder i allmänhet i Sverige i början av maj.

Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med de förkristna germanska vårfester hållna denna dag, som av kristendomen stämplades som häxförsamlingar.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic