Det blir postutdelning varannan dag

Postnord har länge levererat paket och brev varje vardag, men i takt med att människor skickar allt färre fysiska brev har man börjat tänka om det konventionella sättet att leverera brev på. Från och med 3 maj börjar Postnord därför med sin så kallade varannandagsutdelning i resterande delar av landet.

Pressbild

Varannandagsutdelning innebär, precis som namnet antyder, att de efter 3 maj kommer att börja dela ut brev varannan dag i stället för varje som de gjort i flera år. Denna modell har sedan innan endast ägt rum i region Syd, och nu har de valt att fortsätta med utdelningssättet i resten av landet.

Planen som Postnord lagt upp är att modellen skall introduceras i region Väst i maj, och därmed successivt genom resterande delar av landet. Varannandagsutdelning beräknas vara normen i hela landet 2022.

• Så påverkas försändelser/leveranser
Många kanske blir avskräckta när de hör att man inte längre kommer att motta sina leveranser lika ofta som man brukar göra. Sanningen är dock att vi i Sverige skickar allt färre brev och sedan tusenårsskiftet har antalet skickade brev faktiskt minskat med ungefär hälften, enligt Postnord själv. Dess argument för varannandagsutdelning är bland annat att man vissa dagar inte har mer än ett fåtal brev att dela ut, och därmed klassar de varjedagsutdelning som ohållbart.

Med det sagt påverkas inte försändelser/leveranser särskilt mycket. Det tar en dag extra innan man mottar brevet från släktingen eller när ens julkort hamnar hos kompisen. Givetvis är det några som ställer sig kritiska till Postnords nya beslut, då det bland annat problematiserar det för dem som fortfarande läser fysiska dagstidningar.

• Paketen utdelas som tidigare
Skicka paket med Postnord kan du fortfarande göra utan att bekymra dig över att försändelsen hamnar hos mottagaren en dag senare. Postnord säger att varannandagsutdelningen endast påverkar dess brevleveranser och alltså inte paket som levereras till postlådor eller ombud. Dessa paket delas ut precis som de tidigare gjort och därför behöver man således inte bekymra sig över att motta sina beställda paket senare än förväntat.

• Klimatsmartare lösning
Att Postnord valt att tänka om på hur de levererar brev i landet beror inte endast på att dess anställda ska ha något att göra. Till störst del beror det på att man vill hitta en lösning för leveranser över landet som är mer hållbar.

Stora företag, inklusive Postnord själv, måste ta ansvar för att jordens resurser ska kunna räcka till det stora antal människor som bor här. Ska vi fortsätta i den takt vi gör i dag med att konsumera måste konsumtionen ske på ett mer hållbart sätt. Skicka lätt paket och post vägrar vi sluta med och därmed måste transportfirmor tänka om hur de genomför sina leveranser.

Att börja med varannandagsutdelning minimerar antalet transporter som genomförs av brev landet runt, vilket bara är ett av de sätt Postnord arbetar för att skapa mer hållbara transporter.

Posta en kommentar