Emmelie får stipendium

Postens stipendium på 10.000 kronor till en Konstfackstudent tilldelades i år Emmelie Golabiewski, 26 från  Stockholm. Hon belönades för sitt examensarbete Ekuddens Friluftsmuseum. Examensarbetet är en kartläggning av gården Ekuddens historia och en grafisk design för skyltar ute i terrängen som berättar om platsen. Stipendiet delades ut för tredje året i rad.

– Jag blev både glad och hedrad över stipendiet. Pengarna ska jag använda för att utveckla mitt examensarbete till en bok om Ekudden. Efter en förödande brand i slutet av 1960-talet övergavs gårdsanläggningen som numera består av ett tjugotal ruinhögar. Det är dessa jag kartlagt och berättar om i det skyltsystem jag kallar Ekuddens Friluftsmuseum, säger Emmelie.

Ekudden uppfördes i mitten av 1700-talet som ett torp under Skarpnäcks säteri vid sjön Flaten i sydöstra Stockholm på gränsen till Nacka. Det var under många och långa skogspromenader i området Emmelie Golabiewski charmades av den ödesmättade miljön kring resterna av en gård där människor levt och verkat i århundraden. Intresset fördjupades och hon började forska om Ekudden i arkiven, intervjuade ättlingar till ägarfamiljerna Neumüller och Piehl och studerade gamla fotoalbum.
Stipendiet delades ut i samband med Konstfacks våravslutning.

Prisutdelare var Gustav Mårtensson, Art Director vid Posten Frimärken och medlem i juryn. Ordförande i juryn för Postens stipendium till Konstfackstudent är Kristina Olofsdotter, designchef vid Posten Frimärken, och bland ledamöterna finns Hans Cogne, professor i grafisk design och illustration vid Konstfack.

Juryns motivering till valet av stipendiaten Emmelie Golabiewski:
”För ett ambitiöst examensarbete som med sin omsorgsfulla kvalitet avslöjar kreatörens passion för ämnet. Artefakter, illustrationer, fotografier och typografi, allt balanseras skickligt på gränsen mellan doftrik, historisk redovisning och stram, modern designupplevelse. Skyltsystemet genomsyras av en pedagogisk vilja och förmåga att berätta den intressanta historien bakom en idag öde plats. Med en entusiastisk forskariver och ett säkert grafiskt handlag har Emmelie Golabiewski utforskat och förmedlat en berättelse som vi hoppas få se i sin rätta miljö på plats på Ekudden”.

Emmelie Golabiewski är född 1986. Efter gymnasiet studerade hon konst och grafisk design vid Nyckelviksskolan (2006–2008). Därefter gick hon en utbildning i digitala medier på yrkeshögskolan Hyper Island, och under senaste tre åren fram till 2012 studerade hon vid Konstfacks linje Grafisk design och illustration.

Postens stipendium till en Konstfackstudent delades ut för tredje året i rad. Stipendiat år 2010 var Samuel Fast, och 2011 tilldelades Sepidar Hosseini stipendiet.

Emmelie Golabiewski med diplomet berättar att hon tilldelats årets Postenstipendium till Konstfackstudent. Foto: Gustav Mårtensson

Ekuddens Friluftsmuseum är titeln på Emmelie Golabiewskis prisbelönade examensarbete vid Konstfack. Bilden visar skyltsystemet och en hylla  med originalföremål från Ekudden. Fler foton och en närmare beskrivning av hennes designprojekt med historisk anknytning finns på hemsidan www.emmeliegolabiewski.se Foto: Gustav Mårtensson

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Staffan Karlsson skriver:

    Det är trevligt att man uppmärsammar duktiga ungdomar inom kulturområdet.
    Detta samtidigt som man fullständigt slaktar vår kulturhistoria på
    POSTMUSEUM.

Drivs av Wordpress, av Cynatic