En gränsövergång mellan Sverige-Norge

I dag hyllar vi vårt broderland Norge på dess nationaldag med ett vykort från Vassbotten/Holtet som är en av de många gränsövergångarna mellan Sverige och Norge.

Kortet här har Dingle normalstämpel 59 den 7/9 1943. 

Gränsövergången går mellan Tanums kommun i Sverige och Haldens kommun i Norge. På den svenska sidan kallas orten Vassbotten medan den på norska sidan heter Holtet. Vägen som passerar gränsen här, går mellan Halden i Norge och Munkedal i Sverige – på norska sidan heter den Riksväg 22 och i Sverige heter vägen Länsväg 165 – ofta kallad den blågröna vägen tack vare sin vackra omgivning med sjöar och skog. Vägen är en alternativ rutt till E6 över Svinesund när man ska resa mellan Oslo och Göteborg, men brukas mest av lokalbefolkningen och turister.

Vassbotten/Holtet hade en gång i tiden en tullstation på den norska siden och flera butiker. Idag är tullstationen nedlagd och istället drivs ett café (Grensehuset) med försäljning av mat och hantverksprodukter och med en loppmarknad i lokalerna. På andra sidan gränsen, på svenska sidan, finns försäljning av dagligvaror och bensin. Vassbotten ligger vid norra änden av Norra Bullaresjön med vacker utsikt över vattnet. På kort avstånd söder om butiken finns också campingplats, på en udde som sticker ut i sjön.

Bohusleden går förbi Vassbotten/Holtet. Information om denna vandringsled och andra kulturhistoriska stigar och orter i området finns på caféet. Av särskilt intresse som resmål är ”Tattarstaden” som ligger en halvtimmes vandring västerut från gränsövergången. Det var i flera tiotals år på 1800-talet fast bosättningsområde för familjer tillhörande Resandefolket. Bosättningarna raserades mot slutet av århundradet, men har varit plats för arkeologiska utgrävningar i regi av Bohusläns museum under de senaste åren. (wikipedia, något förändrat)

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic