Ett brev blev diskvalificerat

Nyligen anlände till webbredaktören ett brev som Postnord inte hade godkänt och det var som i OS och andra sammanhang, ”dopningspolisen” slog till.

Det är inte tillåtet att återanvända frimärken men det hade en man gjort som skickat ett brev. Det stod ingen avsändare på brevet men väl en mottagare. Då kom det en förfrågan från Postnord om vi ville lösa ut brevet för 23 kronor och det sa vi ja till. Det kunde ju vara något väldigt viktigt.

Efter några dagar kom brevet och det är kanske inte så konstigt att Postnord la ned denna tid på att beivra tilltaget: Brevet hade nämligen försetts med ett klipp av två ostämplade frimärken och så får man inte göra.

Något gräns finns det ändå med sådant här: Fast webbredaktören har fått ett lite udda brev till samlingen om 21:a århundradets posthistoria…

Posta en kommentar

7 kommentarer
 1. christer grimbrandt skriver:

  Udda brev är trevligt.

 2. Kjell skriver:

  Ett riktigt trevligt brev.
  Modern Posthistoria.

  Brevet var tydligen postat i Jönköping, som Lösenbelagt det.
  Tydligen går Jönköpingsposten till Nässjö för sortering, för att därifrån komma till Skillingaryd ?

  Nässjö har handmakulerat brevklippet, vilket normalt inte brukar ske.
  Texten POSTNORD som brukar stå längst ned på kuvert SAKNAS ? ? ?

  Hoppas avsändaren läser och drar lite kunskap om det som blev så trevligt

 3. Andreas Jansson skriver:

  Du skriver att frimärkena som avsändaren satt på var ostämplade. Stämplade Posten dessa märken ändå alltså, trots att de ansåg dem ogiltiga?
  Och får man inte – om man t.ex. glömmer att skicka ett brev med en tävling (som ska in en viss datum) – klippa ut frimärkena och använda dem på ett annat brev senare? Jag har levt i den tron att frimärken var giltiga så länge de inte stämplats, och trodde att de räknades som ofrankerade fram till dess att de behandlats av posten.

 4. gunilla skriver:

  Hej! Funderar på samma sak som Andreas. Det händer mig allt som oftast att jag frankerat ett kuvert eller kort som jag sedan inte skickar av olika anledningar. Är det verkligen inte tillåtet att använda som porto då? Är det ogiltigt bara om man “tvättat” frimärket?

 5. Ingela L skriver:

  Jodå det får man visst göra! Postfriska frimärken av äldre typ ska räknas som motsvarande valör idag. Står alldeles klart i portohäftet från Postnord själva.
  Mvh Ingela

 6. Fredrik skriver:

  Nej man får inte klippa ut dem och återanvända dem.
  De ses då som förbrukade, samma sak gäller ifall man tejpar över ett frimärke, då ogiltighetsförklaras de. Man får heller inte extra limma dom.
  Missar PN att stämpla ett frimärke så får man då inte heller återanvända det kuvertet med frimärkena, utan man måste då själv kryssa över de frimärkena och själv anbringa nytt/nya frimärken.
  Varit i kontakt med
  (Postnords kundtjänst)

  • Hans-Göran Branzell skriver:

   Förr slickade man på frimärkena, det vill säga limmet var vattenlösligt och kunde lösas upp genom blötläggning.

   Nu slickar man inte längre, frimärkena är försedda med akryllim och skyddsfolie. Det skonsammaste sättet att avlägsna ett frimärke med detta lim är att fukta baksidan på pappret med kemiskt ren bensin. Efter några sekunder kan man avlägsna frimärket med bibehållet lim. I stället för bensin kan man använda så kallad bromsrengöring, det är ungefär samma sak.