Ett vykort berättar: Nässjö kring 1903

Flera har efterfrågat att vi berättar om gamla vykort och i dag presenterar vi det första kortet  i en som vi hoppas lång rad vykortsserie. Man kan säga att det är en liten fortsättning på de vykort vi presenterade inför Hallfrim 2016.

För att hylla vår duktige vykortsskribent John Fritz, som skriver så bra om vykort i Filatelisten,  väljer vi ett vykort från hans hemstad Nässjö.

Som ganska ofta är kortets bildsida ”förstörd” med en massa text. Med ledning av det kan vi konstatera att det nog lär vara före 1905, alltså med odelad adressida. Man fick alltså endast skriva text på bildsidan. Andra sidan var helt och hållet för adressen.

Ser man på adressidan kan konstateras att det är skickat till Götafors i Vaggeryd och poststämplat PKXPP No 55 A – alltså på tågel: Postkupéxpedtion på linje 55. Det är stämplat 26/3 1903. Man kan gissa att avsändaren bodde i Vaggeryd och det var inte mer än fyra mil till Vaggeryd. 

Det här kortet från Nässjö visar ”Torget med Hotell Viberg”.  Tyvärr vet vi inget om detta hotell. Den som har något att berätta får gärna skriva i kommentarsfäljet eller skicka oss ett mejl.

Det framgår inte vem som är fotograf men det finns en numrering på baksida: K 3265. Kanske är det  Värnamofotografen J.A. Kindblom som varit i farten. 

Kortet kostade kanske 2 öre 1903. 2016 var priset i inköp i en handlarlåda 25 kronor och det är ganska gängse pris då det är ganska vanligt.

Skicka oss gärna någon skannad bild på vykort som vi kan visa. Helst båda sidorna. Upplösningen bör vara minst 1000 dpi. Skicka inga originalkort till oss, endast med e-post till per.bunnstad@sff.nu. Om möjligt, berätta gärna lite om kortet. 

Får vi in tillräckligt många vykort kommer vi att presentera minst ett varje helg. 

 

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic