Ett vykort berättar: Nästa Hässleholm – och Höör sen…

Nog känner många till det klassiska talesättet Nästa Hässleholm, och Höör sen. I morgon blir det resa till just Höör men inte via Hässleholm. Låt oss ta ett vykort från just Höör som veckans vykort.

Att samla på så kallade Pressbyråkort har blivit mycket populärt. När man kanske fyllt sin kvot av vykort från den egna hembygden kikar man runt på andra samlingsområden. Då kommer olika förlag in i bilden och Pressbyrån är ett av de största och mest populära.

Intresset för Pressbyråkorten har stigit de senast 5–10 åren. Själv samlar jag lite lätt på dessa, men har valt att koncentrera mig på de så kallade fembildskorten där man får fem vyer på köpet. De är också oftast betydligt billigare än de enskilda korten.

Ett av korten i pärmen visar ”Hälsning från Höör”. Det är numrerat T 14219. När man tjuvkikar i Arne Sandström utmärkta bok Vykortets historia får man veta att vykortsserien i svartvitt i A6 producerades åren 1955–1964.

Avdelningen för Kristianstad hade kort som började på 14 och då förstår man att Höör sorterade just under den orten: 14–219. Om vi har förstått det här rätt. Tyvärr verkar dock bara få av flerbildskorten vara numrerade.

Det finns totalt nästan 13.000 olika vykort i A6-format från Pressbyrån. Det går naturligtvis inte att samla på alla – fast det finns kanske någon som gör det. Man kan ju välla hemkommunen, länet, något särskilt motiv…

För oss 50-talister är dessa kort en guldgruva i nostalgi. Dessvärre finns det inte särskilt många från just min landsända men har hittat Skillingaryd, Vaggeryd, Värnamo, Smålandsstenar och några orter till.

Just det här kortet från Höör råkar vara oanvänt. Det är lite synd för ett kort med skriven hälsning kan ge så mycket mer än bara själva motivet. 

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic