Ett vykort berättar: Skånska Aftonbladet 1902

Flera har efterfrågat att vi berättar om gamla vykort och i dag presenterar vi det andra kortet i en som vi hoppas lång rad vykortsserie. Man kan säga att det är en liten fortsättning på de vykort vi presenterade inför Hallfrim 2016.

Skånska Aftonbladet var en kvällstidning som hade sin huvudredaktion i Malmö. Den grundades 1880 och slogs 1907 samman med Malmö-Tidningen, som hade startat 1895. Namnet blev då Malmötidningen Skånska Aftonbladet. Tidningen upphörde vid årsskiftet 1949/1950 sedan den övertagits av, och då sammanslogs med Kvällsposten. (Wikipedia)

Tidningskort var mycket vanliga kring 1902–1903. Det var oftast en bild från platsen och delar av tidningens förstasida, som här torsdagen den 13 februari 1902. Motivet uppges vara Östra Kajgatan i Malmö.

Kortet är tryckt av Oscar E. Kulls Grafiska Anstalt i Malmö och har numreringen 3451. Kortet är daterat 28/8 1902. 

Många samlar tidningskort och de är därför ganska dyra i inköp. Just det här kostade 75 kronor i en handlarlåda för några år sedan.

Skicka oss gärna någon skannad bild på vykort som vi kan visa. Helst både fram- och baksida. Upplösningen bör vara minst 1000 dpi. Skicka inga originalkort till oss, endast med e-post till per.bunnstad@sff.nu. Om möjligt, berätta gärna lite om kortet. 

Får vi in tillräckligt många vykort kommer vi att presentera minst ett varje helg. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic