Ett vykort från Klevshult 1957

Med anledning av förbundsstyrelsens besök i Klevshult första helgen i juni passar vi på att presentera ett flerbildskort som är poststämplat Klevshult i januari 1957. Fotograf är Leif Wirén som lät ta fram mängder med vykort från framför allt Småland och Östergötland.

På förlagor till de här korten finns noteringen 56 som anspelar på året 1956.

Kortet är skickat till en Sigrid Fag som säkert från början var från trakten av Klevshult där det än i dag finns några med efternamnet Fag. I Klevshult bor exempelvis i dag en brorson till Sigrid.

I dag är Klevshult ett villasamhälle men många trafikanter utmed E4:an stannar gärna till för här finns restaurangen och butiken Smålandsrasta samt Hotell Småland. I övrigt finns det inte längre någon butiksverksamhet i samhället som har cirka 270 invånare.

Förutom E4:an som numera går strax utanför samhället finns här även järnväg och tågen stannar frekvent. Det finns även bussförbindelser. Vill man åka norrut eller söderut finns det ett 25-tal turer på vardagar, i vardera riktningen. Järnvägslinjen är Halmstad-Nässjö med från Vaggeryd anslutning till Jönköping.

Det finns inte direkt en uppsjö av vykort från Klevshult. Antalet kända av lokala samlare uppgår bara till högst ett 20-tal förutom privattagna vykort.

Poststation hade man fram till för ganska exakt år 50 år sedan. Den upphörde nämligen den 11 maj 1968 och hade startat den 1 januari 1885. Orsaken till nedläggningen var att postverket införde en helt ny sorterings- och transportorganisation den 12 maj 1968. Posten var under alla år förenad med järnvägen och var belägen i stationshuset som senare rivits. Den siste stinsen och ansvaret för posten var stinsen Erik Blomberg som innehade ämbetet 1963–1968.

Till en början var det på poststämpeln Klevshult men i slutet av 1930 bytte man till Klevshult. Den senast kända med ”f” är från 301215 (normalstämpel 14) och den först kända med ”v” är från 301230 (normalstämpel 59).
Stämplar och försändelser från Klevshult är mycket vanliga.

I dag är det lantbrevbäring som gäller.

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Kjell skriver:

    “att postverket införde en helt ny sorterings- och transportorganisation den 12 maj 1968”

    Detta var det största som Posten gjort, och som är det viktigaste, som fortfarande all postal verksamhet bygger på.

    Postnumrets införande i Sverige

Drivs av Wordpress, av Cynatic