Fallande brevvolymer med 14 procent för Postnord

Vi berättade i går om en kommande portohöjning och från Postnord meddelas nu att man tappat 14 procent i brevvolym på ett år.

Postnord räknar med att brevvolymen kommer att fortsätta att minska. Under perioden juni 2019 – juni 2020 minskade brevvolymen med omkring 14 procent jämfört med samma period året innan.

– När allt färre brev skickas blir varje brev dyrare att hantera eftersom en stor andel av kostnaderna är fasta. Portointäkterna ska finansiera hela den finmaskiga infrastrukturen från Ystad till Haparanda, med fordon, lokaler, sorteringsmaskiner och löner etcetera, noteras från Postnord.

Den 1 oktober beslutade regeringen om direktiv för att utreda hur den samhällsomfattande posttjänsten ska kunna finansieras, ett uppdrag som ska redovisas senast 31 januari 2023.

– Vi välkomnar att regeringen har tillsatt den här utredningen för att titta på hur den samhällsomfattande posttjänsten ska kunna finansieras i framtiden. Fram till dess att vi har en offentlig finansiering på plats är det nödvändigt med mindre regulatoriska lättnader som gör att vi kan minska kostnaderna ytterligare, säger Elisabeth Hansson, chef för Postnords brevaffär i en kommentar.

Från Postnord noteras att även efter portohöjningen har Sverige ett lågt porto jämfört med andra nordiska länder. Fast det framgår inte om något land gör som Sverige, förändrar portot:

• Land med inrikes porto för 50 gram brev (valutaomvandling)
Sverige 12 kronor
Island 195 isländska kronor (12,40 kronor)
Danmark 10 danska kronor (14 kronor)
Finland 1,75 euro (18 kronor)
Norge 24 norska kronor (23 kronor)

– Fortsatt måttfulla portohöjningar bidrar till en robustare postservice vilket behövs med tanke att både den svenska geografin och postregleringen är bland de tuffaste i Norden. Även efter höjningen är portot i Sverige lägst i Norden, konstaterar Elisabeth Hansson.

Färre och färre brev att dela ut

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Nils Carlén skriver:

    Och hur blir jämförelsen för det som tidigare gällde som normalportot,20 grams brev, eller t.ex. ett vykort?