Fantastisk UPU-samling säljs

På Phileas auktion den 25 november finns några utrop utöver det vanliga och en del visades vid Nordia i Velje.

Många hade hoppats att Postnord skulle lämna över sin så kallade UPU-samling till Postmuseum men så blir det inte  Motiveringen är framför allt att Postmuseum ska samla in, bearbeta och visa svensk filateli.

UPU är den internationella postunionen som bildades 1874. 

– Det utländska avsnittet vid vår är mycket starkt då vi auktionerar Svenska Postens referenssamling utsänd av UPU cirka 1880–1950 med bland annat många svåra specimenmärken. Ända sedan UPU bildades har väldens postförvaltningar sänt ut frimärken eller specimen till varandra för att visa hur respektive märken ser ut. Även det svenska postverket har samlat alla dessa utgåvor i pärmar ända från början fram till 1950-talet. Allt finns samlat i 15 stora pärmar – ett eldorado för vilken samlare eller handlare som helst om man är intresserad av ostämplade märken. Här finns till exempel väldigt många långserier från alla brittiska kolonier under perioden i hela serier med specimenövertryck eller hål och alla pundvalörer från England, likaså med specimen. Ett stort antal länder helt komplett inklusive högvalörer med eller utan specimenövertryck. De äldsta märkena klistrades in utan fastsättare med sitt eget gummi, men senare användes fastsättare, berättar Christer Svensson vid Philea.

Den som älskar världens frimärksländer från dess barndom och en bit in på 1900-talet finns det bara en sak att säga om den UPU-samling som Philea auktionerar ut vid sin kvalitetsauktion: Helt enkelt bara underbart. Fast plånboken hos köparen måste nog vara lika tjock som de härliga albumen. Det är bara att hoppas att köparna kommer att visa upp materialet för det är klassiska frimärken som förtjänas att ses av många.

Många passade på att kika i de fantastiska albumen som säkert blir lättsålda vid auktionen trots att det handalr om sexsiffriga belopp för de allra mest välfyllda albumen.

Posta en kommentar