Frimärkets Dag 13 oktober 2018 – reportage

På denna sida presenterar vi bilder med mera inför och under Frimärkets Dag  2018

Som alltid gäller = klicka på bilderna för större sådana
OBS! Fler bilder och rapporter längre ned  på sidan

20 november 2018

Markaryd. Många kom till oss ville ha råd om sina samlingar. Om de kan vara värda något, och hur man kan avyttra sina samlingar.
Jan Müntzing

Älmhult.  I Älmhult var det ungdomsklubben FK Linné som arrangerade i Älmhults bibliotek.
Foto: Håkan Löfgren

Svedala. Svedala Unga Frimärkssamlare samlades i klubblokalen i Kyrkskolan i Svedala. Man hade öppet i fyra timmar, klockan 10.00–14.00.


Karlskrona.
På lördagsmorgonen klockan 07.30 samlades vi i klubblokalen för lastning och transport till Amiralen Köpcenter.
I god tid före utsatt tid var vi klara att ta emot besökarna.
Trots att vi fått bästa tänkbara läge i Köpcentrets galleria var intresset för oss och Frimärkets Dag i stort sett obefintligt.
Med tanke på det nya diktatet från Postnord angående frimärksbeställningen så hade jag fått till en bra deal med ombudet på ICA Maxi som hade ett bra utbud av de aktuella märkena, men den
kommersen uteblev. Under sex timmar såldes det för summa 195 kronor av Postnord-utbudet.
Några nya medlemmar till KFK eller SFF blev det inte. Till KFU och SFU blev det två nya medlemmar.
Den mest frekventa frågan var hur man kan avyttra egna och ärvda frimärken och samlingar. Dessa tog Göran Magnusson hand om och det kan förhoppningsvis leda till inlämningar för kommande auktioner.
Ja, så kan man också få en fin höstlördag att gå till historien.
Ingeman Jönsson


Vallentuna.
Vackert höstväder och konkurrerande arrangemang gjorde att antalet besökare var lägre än tidigare år.
Under tre veckor före FD 2018 kunde vi utnyttja Kulturhusets skyltfönster för bilder, reklam etcetera för filateli och vykortssamlande.
Staffan Lagergren, Wallentuna Frimärksklubb

Leksand. Dagen genomfördes på ett trevligt sätt i Leksands Kulturhus, biblioteket klockan 11.00–14.00. Det ar en trevlig lokal och bibliotekspersonalen var mycket hjälpsam.
Det såldes nya frimärken, stämplades med Leksand stämpel, visades utställning och bildspel samt att vi gav tips om samlandet av frimärken och vykort.
Under dagen besökte cirka 45 personer oss. En del besökte oss för att få hjälp med samlingar som de ville avyttra/sälja. Det är inte så många nya samlare som hör av sig men det finns fortfarande många samlare som fortfarande tycker om denna hobby.
Vi ser fram emot att få genomföra Frimärkets Dag även nästa år.
Ove Olsson, Ovansiljans Filatelistförening, avdelning Leksand

23 oktober 2018

Vällingby. Planeringen var bra, men dagen innan fick vi veta att Vällingby Folkets Hus dubbelbokat salen där vi skulle vara. Nu erbjöd de oss två olika lokaler och det blev inte bra! Vi hade resonerat om att ställa in arrangemanget, men vi hade en omfattande korrespondens innan med ungdomar och medlemmar i VFF. Det var bara att acceptera. Men glädjen förbrukades snabbt!
Ett 70-tal kom till oss.
Bo Dahlner

I Kungsbacka kunde vi inte vara på vårt vanliga ställe ””Kungmässan” på grund av andra arrangemang utan vi fick hålla till på Kungsbacka bibliotek ”Fyren”. Det var ganska bra uppslutning med cirka 120–150 besökare. Under dagen lyckades vi också värva sju nya medlemmar till SFU. Dagen före den 12/10 hade vår lokaltidning Norra Halland en 3/4-sida om våra ungdomar som ställer ut exponat.
Larry Flodin, Nordhallands FF i Kungsbacka

Landskrona. I Landskrona arrangerades Frimärkets Dag på Infartens Spel & Tobak vilket visade sig vara en mycket lyckad mötesplats.
Många kom in för att spela på tips och hästar men passade också på att besöka oss och framför allt titta på våra utställningsskärmar och delta i vårt lotteri.
Skärmarna visade bland annat vykort från gamla Landskrona, avsnitt om gravören Piotr Naszarkowski, frimärken från Tristan Da Cunha samt Elvis Presley.
Lotteriet ådrog sig stort intresse. Alla 500 lotterna såldes slut. Vinsterna bestod av kaffepaket, postfriska frimärken, sponsrade vinster från Tobaksaffären och från en hamburgerkedja.
Vi hade en bra bit över hundra personer som antingen tittade på vår utställning eller deltog i lotteriet.
Frimärksintresset var kanske inte riktigt lika stort men vi fick i alla fall fyra nya medlemmar och lika många andra som ville ha sina samlingar värderade.
En mycket lyckad dag tyckte vi i Landskrona Frimärksklubb.
Vi vill också passa på att tacka Malmö Filatelistförening som lät oss låna skärmar till utställningen.
Bertil Olsson, sekreterare

18 oktober 2018

Osby. I Osby lockade man  frimärks- och vykortsintresserade till ICA-Hallen.

Sollentuna. FD genomfördes i år på Hersby Hembygdsgård. Hembygdsgården är en mycket trevlig miljö, tyvärr lite långt från allfarvägarna vilket märktes på besöksfrekvensen. Sammanlagt var det ett tiotal besökare. Tidigare år har vi kunnat vara i Sollentuna bibliotek som ligger centrum och på så sätt har flera kunnat bara ”slinka in” och titta lite. Till hembygdsgården måste man ta sig. Nåväl vi hade en trevlig samvaro med en hel del frågor från våra besökare. Några hade med sig sin gamla samling och undrade om det var något värde i dem. Tyvärr uteblev ungdomarna helt och hållet.
Vi hade ett lotteri med fina vinster, högsta vinst var en fin 4-skilling. På slutet när det var lotter kvar drog en oss funktionärer högsta vinsten.
Frimärksförsäljningen gick hyfsat och en hel del blev sålt. Det verkar finnas ett visst intresse för motiven på frimärkena man vill gärna ha vackra märken att frankera med. En dam köpte nästan alla 21-kronorsmärkena för att ha till frankering till Australien.
Miljön gjorde att vi hade trevliga diskussioner om det gamla Sollentuna och alla förändringar genom tiderna.
Trots utebliven rusning hade vi en givande dag.
Bert Myde

Laholm. Laholms Filatelistförening hade sin aktivitet förlagd till Mellby Center och man var på plats under sex timmar. Tyvärr så var vädret alldeles för bra här på västkusten. Normalt brukar en massa folk handla här på lördagar. Men det kom inte så mycket folk som vi hade hoppats på. Vi fick förfrågningar om vår förening och vi får se vad som dyker upp på nästa möte den 8 november.
Urban Svedung

Östersund. Efter ett flerårigt samarbete med ett av varuhusen i centrala staden, var vi vid årets FD-evenemang återigen lokaliserade centralt, men till Östersunds bibliotek. Tack vare mycket tillmötesgående personal vid biblioteket gavs vi full handlingsfrihet i möbleringen av vår monter som hade traditionellt innehåll. Informations- och rekryteringsbordet resulterade bland annat i ett antal nya medlemmar.
Våra frimärks- och vykortsexponat rönte som vanligt stort intresse bland besökarna.
Jan-Anders Jacobsson

16 oktober 2018

Värnamo. Det blev den bästa Frimärkets Dag på flera år när vi hade arrangemanget hos City Gross. Många intresserade var det kanske också för Värnamo-märkena 100 år. Flera sa at de hade sådana hemma, men inte i den färgen.
En hel del kom för att visa vad de hade hemma. En hade kongress och jubileum insatta med fastsättare i liten anteckningsbok. Vi fick även en ny medlem till föreningen som tidigare är med i riksföreningen.
Ronald Fasth

Mora. Frimärkets Dag i Mora bjöd bland annat på en annorlunda utställning om makarna Zorns liv samt godbitar från den lokala posthistorien. Några besökare ville ha sina samlingar bedömda, medan andra ville ha råd eller titta på de utställda alsterna. Totalt räknade klubben ett 80-tal besökare trots härligt höstväder.

Oxelösund. Oxelösunds Filatelistförening firade traditionsenligt FD i klubblokalen. Affischering och skyltar lockade besökare som kunde ta del av en mindre utställning med frimärken, stämplar och vykort. Besökarna erbjöds värdering av frimärken och rådgivning om eventuell försäljning. Förutom frimärken sålde vi tillbehör och vykort. Som avslutning kunde vi se tillbaka på en trevlig och innehållsrik FD.
Ulf Vesterlund

15 oktober 2018

Helsingborg = Se reportage på denna länk

Lidköping. Glädjande att det kom så mycket ungdomar. Vi träffade många som ville ha hjälp med sina frimärkssamlingar som vi tycker är mycket positivt. I det stora hela är vi mycket nöjda med resultatet. Fungerade bra med försäljning av frimärken hos Postombudet.
Rolf Ottersten

Falkenberg. Falkenbergs Filatelistförening fick god reklam i vår lokala tidning genom att det var en stor bild med brev som visades på ”Dagboken”. Vi höll till i kommunens utställningshall som kallas för Stadshuskuben där det samtidigt pågick en konstutställning.
Som vanligt hade vi ett antal värderingar av både frimärken och vykort i vår lilla värderingshörna. Lotteriet gick bra och postmästaren sålde frimärken för minst 2.500 kronor under tiden mellan 10–13 som vi hade öppet. Som vanligt kommer det att ske en viss efterförsäljning på klubbmötet som vi har onsdagen efter.
Några helt nya personer dök upp som kommer att besöka oss under hösten. Dessutom var det flera föräldrar med ungdomar som dök upp tack vare att Falkenbergs kulturskola hade en kortare fiolkonsert direkt utanför ingången till våra aktiviteter. Även ungdomar från Varbergs blåsorkester spelade upp mellan husen så den brassmusiken lockade många att stampa takten.
För övrigt gav frimärkets dag möjlighet till intressanta filatelidiskussioner i vår ”Filosofiska hörna”.
Jan Sandberg

Piteå = Se reportage på denna länk

Sundsvall. I Sundsvall var man ganska nöjd med FD men det fanns viss kritik mot framför allt att frimärkena som var aktuella med Skogens djur inte hade brevportovalörer.

 

14 oktober 2018

Bankeryd. Bankeryds Frimärksklubb firade som brukligt FD på ICA i Bankeryd. Vi hade satt upp ett 10-tal skyltar i samhället.
Under de två timmar vi hade öppet passerade det några hundra personer.
Många ungdomar var med sina föräldrar. Vi delade ut presenter till de som ville ha.
Sålde nästan alla frimärkena.
Vi hade även lokalt tryckta vykort som sålde bra.
Hans-Ove Aldenbrink

Jönköping. Jönköpings Filatelist-Förening var för andra året på Stadsbiblioteket i Jönköping. Ett hundratal personer besökte vår monter, där vi sålde FD-produkter och värvade nya medlemmar. Vi hade även lockat med gratis värdering av frimärken och vykort. Annonsering skedde i lokalpressen.
Vi är nöjda med dagen.
Hans-Ove Aldenbrink

Karlskoga. FD firades traditionsenligt i Föreningsbyrån i Biblioteket. Vi samlades klockan 9 och arrangerade lokalen traditionsenligt. Vårt fokus var att kunna ta emot människor som ville ha frimärken värderade. Denna uppgift delades av vår ordförande Roland Karlsson och vår sekreterare Lars-Olof Blomberg.
Naturligtvis organiserade vi försäljning av årets frimärken och kort vid ett annat bord. Vår kassör Janne Skoglund hade ansvar för detta. Klubbmästaren Stig Dahlström såg till att kaffehanteringen fungerade. Stämplingen sköttes av LOB.
Klockan 10 öppnade vi FD och vi fick direkt besök av ett antal personer som hade material för värdering. Kön till värdering var konstant fram till klockan 12.30. Mycket fina objekt passerade Rolles och Blombergs ögon och vi kommer framledes att ha bra objekt till våra månadsauktioner. Försäljning av tema frimärken Skogens Djur gick trögt. Vi hade valt att inte ta hem 50 kronors Björnen på grund av ingen returrätt. Frankeringen av korten blev lite knepig då det vi kunde erbjuda var småvalörer eller Svenska Flaggan. Besökarna instämde i vår kritik mor Postnord i frågan om returrätt. Tack vara beställningar från ett antal föreningar gick FD plus för föreningen. Vi ser framemot FD 2019 där vi återfår returrätten på ej sålt material.
Matz Ericson

Falun. Frimärkets Dag besöktes av ett 50-tal intresserade och vi hade frimärksförsäljning, dels av de nya frimärkena, dels av äldre märken, frimärksrådgivning, frimärksvärdering och plockbord för unga intresserade. Störst uppmärksamhet fick dock Ulla Lundqvists utställning och vid hennes en timme långa föredrag om Falun med utställningen som utgångspunkt lyssnade 20-talet besökare andäktigt! Ett stort tack till Ulla och hennes man (för arbetet runt utställningen), Dalarnas Museum (för gratis lokal) och Falu Kommun (som lånade ut utställningsskärmar).
Lars-Erik Måg
Ordförande Falu Filatelist- och Vykortsförening

Sjöbo. I Sjöbo var vi tillsammans med höstens stora loppmarknad vilket innebar att vid hade en mycket bra tillströmning av publik. Inte alla vara intresserade av frimärken och vykort. Besöken hos framför allt handlarna var de nöjda med. Lite sämre var det hos oss. Försäljningen av frimärken gick mycket dåligt, för att inte säga uselt, vad det nu beror på: dåligt motivval eller kanske rentav bristande intresse för nyare frimärken eller uselt valörval. Däremot var det ovanligt många som kom för att få sina samlingar värderade för avyttring, hälsar Christer Mårtensson, i Sjöbo Frimärks- och Vykortsklubb.

Eslöv. Eslöv fick vi på grund av ombyggnad flytta till en skollokal detta år, tillsammans med 23°C och solsken gjorde detta att antalet besökare var färre än brukligt.
– Som vanligt erbjöds nya frimärken och lotteri men i år hade vi också en liten utställning, några handlare och värdering av frimärken. Ett tiotal besökare hittade till oss brittsommaren till trots men i gengäld var det mycket intresserade besökare som kanske kan leda till några nya medlemmar. Som arrangörer vill man ju alltid få fler besökare men när vi sammanfattade dagen var vi dock nöjda med dagen, hälsar Ulf Nilsson som är ordförande i Eslövs Frimärks- och Vykortsklubb.

Borås. Här medverkade Postnord och fyra säljare som erbjöd mycket.
– Det var även lotteriförsäljning, värdering, utställning med mera, hälsar Krister Melkersson i Borås FF som skickat några bilder.

Trollhättan. Årets FD blev inte likt de tidigare dagarna. Många saknade frimärken utgivna nära eller i anslutning till FD och en specialstämpel. Trollhättan hade många arrangemang på gång den här dagen. Strömmen av frågor kring samlingar och enstaka märken var stort. Det blir material till vårauktionen.
Eftersom arrangemanget var förlagt till ett av varuhusen så blev föreningen uppmärksammad publikt liksom av lokaltidningen. – Vi går känna oss nöjda ändå säger Trollhätteledningen.
I tre veckor hade varuhuset Etage reklam på sin hemsida.
Lokaltidningen ttela.se hade annons onsdag 10 oktober plus gratistidningarna 7 dagar och Trollhättan plus samt notis och en annons i Vänersborgaren.
– När vi sände ut om Frimärkets dag fick vi en frimärkshälsning från Uruguay och medlemmen Luis Garcia Moure, berättar Eric Johansson i föreningen.

HuddingeLäs mer om Huddinge på denna länk

SkaraLäs mer om Skara på denna länk 

13 oktober 2018

I Arboga hade man Frimärkets dag i biblioteket och där var det utställning om Skogens Djur, försäljning, tipstävling, lotteri, plockbord med mera. Arboga Frimärksklubb ungdomsavdelning arrangerade.

 

12 oktober 2018

Här presenterar vi annons från FD i Skara, planering i Skillingaryd och reportage i P4 Västmanland.

Lyssna på P4 på denna länk där Roger Andersson i Västerås intervjuas 

11 oktober 2018