Finland: Tre nya frimärksserier

Frimärksåret 2016 inleds i Finland med tre nya märkespublikationer som säljs från och med fredagen den 22 januari. Alla hjärtans dag-frimärkena publiceras i ett personligt ark med fem märken med djurmotiv. Frimärket med matmotiv har en bild på gyllenbruna karelska piroger. Det stiliga vintermärket som kommer till salu är en iskristall som verkligen glittrar.

Klicka på något av frimärkena för att starta bildspelet

Djur är trogna vänner
Anne Vasko har designat sina första frimärken och hon har ritat de stiliserade skogsdjuren och husdjuren som finns på årets alla hjärtans dag-frimärken. Motiven på märkena i frimärkshäftet Tillsammans är bland annat en hund, en katt, en finsk häst, en uggla och en stenbock.

– Jag ville avbilda den vänskap som de olika djuren känner för varandra. På märkena har djuren sympatiska möten med glimten i ögat. Många av djuren delar även en gemensam vardag som trogna vänner till människan, berättar Anne Vasko.

Anne, som nu designat sina första frimärken, är en erfaren konstnär. I sina illustrationer kombinerar hon olika tekniker och material. Hon har illustrerat flera egna böcker och böcker av andra samt designat textilmönster. Vasko är en finländsk pionjär och har illustrerat målarböcker för vuxna, varav den första kom ut redan 2007.

Karelsk pirog passar både till vardags och fest
Karelsk pirog är ett traditionellt bakverk som är bekant för alla finländare. Den passar till både vardag och fest. Bildmotivet på frimärket som designats av Klaus Welp är en plåt nygräddade, gyllenbruna karelska piroger. I arket med tio frimärken bildar pirogerna på de enskilda frimärkena ett mönster, som påminner om näckrosblad eller stenar i strandvattnet.

Den karelska pirogens rötter sträcker sig till norra och östra Karelen, och därifrån spred sig pirogtraditionen efter kriget till hela Finland. Karelska piroger är ett populärt mellanmål som köps på butiken, och konsten att baka dem överförs från generation till generation. Karelska pirogen har skyddats med Europeiska unionens ursprungsbeteckning.

Frimärket Karelsk pirog hör till den samnordiska frimärksserien Pohjola-Norden som ges ut 2016 och vars tema är den nordiska matkulturen.

Iskristallen skimrar i ljuset
På vinterfrimärket som ges ut i januari glittrar en iskristall, som tack vare trycktekniken skimrar i ljuset precis som riktiga iskristaller. Den holografiska folien som tryckts på foliearket reflekterar alla färger i spektrum när ljuset träffar det från olika vinklar. Färgvärlden på frimärket som designats av Ari Lakaniemi och Susanna Rumpu kompletteras av ytterligare vitt och blått.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic