Finlands självständighet firas på vårens frimärken

Finland har i dag presenterat sin frimärksutgivning för 2017 och det blir bland annat frimärken med avledning av Finlands självständighet 100 år.

Lions välgörenhetsverksamhet hyllas med ett miniatyrark med två fixvärdemärken för inrikes försändelser, som designats av Klaus Welp. Illustrationen föreställer den internationella organisationens nålar världen över.

I februari kommer vårens märken
Den 24 februari utkommer påskfrimärket med påskristema, som designats av Maarit Ailio. I arket finns femton fixvärdemärken för inrikes försändelser.

Karusellfrimärke
Minni Havas har illustrerat Karusell-märket. Fixvärdemärkena för inrikes försändelser säljs i ark med 15 frimärken. Havas stod även för 2010 års populära alla hjärtans dag-frimärken med älvor.

Sommarblommor
Den populära postkortskonstnären Anna-Mari West har avbildat traditionella sommarblommor på sitt frimärke. Fixvärdemärkena för inrikes försändelser säljs i ark med femton frimärken. Vi minns West även från 2016 års påskfrimärken med kanintema.

Naturmotiv
Frimärkena Lugnt och stilla för internationella postkort och lätta brev skildrar Finlands natur under de olika årstiderna. I arket, som designats av Stiina Hovi, finns femton fixvärdemärken för utrikes försändelser.

I maj ser vi Finlands ansikten
Den 9 maj utges frimärksarket Finland 100 – Finlands ansikten, till vilket vem som helst kan skicka in sitt foto under kampanjen som pågår under hösten 2016. Tusentals foton arrangeras som mosaik i en miljon olika frimärken, som kommer att finnas i häften som designats som Finlands karta. Häftet, som designats av Klaus Welp, har tio fixvärdemärken för inrikes försändelser. Publikationen är en del av det officiella projektprogrammet Finland 100 som sammanställts av statsrådets kansli.

Flyttfåglar
Grafikerlegenden Erik Bruuns designade flyttfåglar flyger i tre separata frimärksutgåvor. Miniatyrarket Flyttfåglar innehåller två fixvärdemärken för inrikes försändelser samt mervärdesmärken på 0,10 och 0,20 euro. Av båda mervärdesmärkena utges dessutom separata ark med femton frimärken.

Nytryck av självständiga Finlands första frimärke
Den 24 maj utges en publikation vars idé hämtats från Finlands första frimärksutgåva, frimärkena Malli 1917 Saarinen. Miniatyrarket har två av arkitekt Eliel Saarinens frimärken från 1917, där de ursprungliga portobeteckningarna med valören en mark har ersatts med portobeteckningarna för fixvärdemärket för inrikes försändelser. Miniatyrarket har designats av Ari Lakaniemi och Susanna Rumpu.
Dessa presenteras i samband med Europamästerskapet i Filateli i Tammerfors.

Statsvapen
Finlands statsvapen stoltserar på Pekka Piippos designade miniatyrark med ett frimärke. Specialfrimärket med valören en euro har tryckts i relief och i publikationen har man använt bland annat folieprägling och UV-lackering.

Finlands sauna
Våren 2016 samlade Posti och Ilta-Sanomat in bastubilder från allmänheten. Juryn har valt ut fyra bilder och en bild från Åland med bastutema till frimärkshäftet. Häftet med fixvärdemärken för inrikes försändelser har designats av Klaus Welp. Bastu-frimärkena är en samutgivning med Åland Post.

Mumintrollen
Frimärkshäftet Mumintrollens tidsresa hedrar öppnandet av det nya Muminmuseet. Till märkena har man valt ut Tove Janssons originella muminbilder från olika årtionden för att skildra muminfigurernas utveckling med åren. Häftet med fem fixvärdemärken för utrikes försändelser har designats av Ari Lakaniemi och Susanna Rumpu.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic