Frimärke från Åland i slangarnas förunderliga värld

Den 5 juni gav Åland Post ut ett frimärke som lyfter fram ett av Ålands största företag Optinova Group som är en världsledande tillverkare av polymerbaserade slangar till medicinska och industriella applikationer.

Optinova Group sysslar med utmanande precisionstillverkning av specialslangar genom extruderingsmetoden. De högteknologiska komponenterna tillverkas med höga krav på kvalitet och hygien och ska kunna motstå både hårt tryck och höga temperaturer. De används till tusentals produkter som pacemakers, kanyler, insulinpumpar och dialyskatetrar, men även till kaffemaskiner, brandsläcknings- system, värmeväxlar, bromskablar och bredband.

Företagets historia startade 1971 då det svenska företaget Habia öppnade en fabrik i Godby under namnet Godby Plast för att producera slangar och kablar. Sedan 1992 ägs företaget av det åländska investeringsbolaget Eriksson Capital och har som slogan ”Mågottfabriken” som tjänar som en ledstjärna för verksamheten.

Företaget verkar mer eller mindre helt på den internationella marknaden, vilket avspeglar sig bland företagets 400 anställda som består av en blandning av 25 olika nationaliteter. Över hälften av de anställda arbetar på Åland där tillverkning och utveckling idag sker på fabriker i Godby och i Jomala. Produkterna exporteras till kunder över hela världen. Företaget har därför också etablerat tillverkning i Bangkok, Thailand och har säljkontor i Indien, Kina och USA. Huvudkontoret ligger i Mariehamn.

Fakta om frimärksutgivningen
Utgivningsdatum; 5.6.2020
Fotograf: Kjell Söderlund
Upplaga: 90 000
Valör: Inrikes (1,70 €)
Pris FDC: 2,50 €
Frimärkets storlek: 35 x 35 mm
Arkets storlek: 2 x 15 frimärken
Papper:110 g/m2
Perforering: 13 per 2 cm
Tryckmetod: 4-färgsoffset
Tryckeri:Cartor Security Printing

Posta en kommentar