Frimärke ges ut till minne av Koivisto

Finska Posti hedrar president Mauno Koivistos minne genom att publicera ett sorgemärke den 9 juni 2017. Det var den 12 maj som Mauno Koivisto avled.

Det blåtonade frimärket har en bild av Koivisto och Finlands Vita Ros-ordens storkors i en kedja. Därtill finns på märket Koivistos signatur och födelse- och dödsdatum. Arket har tio fixvärdemärken för inrikes försändelser. Frimärkets upplaga är en miljon. Sorgemärket har designats av Timo Berry. Bilderna som använts i märket är tagna av Kari Santala (Skoy, Lehtikuva).

Frimärket åtföljs av förstadagskuvert och -stämpel. På kuvertet finns president Koivistos vapen och ovanför texterna ”in memoriam” och ”valtakunnan parhaaksi (för rikets bästa)”, och nedanför vapnet Koivistos födelse- och dödsdatum och signatur samt texten ”presidentti – presidenten”.

En förstadagstillställning hålls vid huvudposten i Helsingfors den 9 juni. Förutom märken säljs under evenemanget även tomma förstadagskuvert, av vilka var och en kan sammanställa en önskad helhet. Till fortlöpande prenumeranter levererar Posti ett förstadagskuvert försett med frimärke och ett stämplat märke i samband med de märken som utkommer 6 september.

President Mauno Koivisto dog den 12 maj i Helsingfors, 93 år gammal. Han föddes den 25 november 1923 i Åbo. Koivisto var president i republiken Finland i tolv år, 1982–1994. Han har förevigats på frimärke även år 1983 och 1993.

I Finland publicerades sorgemärke senast år 1986 till president Urho Kekkonens minne. Sorgemärken har även getts ut till minne av löparen Paavo Nurmi, tonsättaren Jean Sibelius samt presidenterna P.E. Svinhufvud och Kyösti Kallio.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic