Frimärken avtäcktes hos Lunds Universitet

Lunds universitets 350-års jubileum uppmärksammas med två frimärken som tagits fram av Postnord. Frimärkena lanserades redan den 10 november i Stockholm men idag ägde Lundalanseringen rum under högtidliga former.

Stina Olofsdotter marknadschef Postnord och rektor Torbjörn von Schantz avtäcker jubileumsfrimärkena. Foto: Jonas Andersson/Lunds Universitet

Stina Olofsdotter marknadschef Postnord och rektor Torbjörn von Schantz avtäcker jubileumsfrimärkena. Foto: Jonas Andersson/Lunds Universitet

Vid ceremonin i universitetshuset deltog bland andra rektor Torbjörn von Schantz, formgivaren Gustav Mårtensson samt Göran Bexell, tidigare rektor och ordförande i Jubileumskommittén:

– Det är inte vad som helst som får ett frimärke, så vi är glada över att Lunds universitets 350-årsjubileum nu blir ett motiv för alla frimärksälskande samlare men också för alla som vill använda frimärket, säger Göran Bexell.

De utvalda frimärksmotiven lyfter fram både universitetets historia och den toppmoderna forskning som bedrivs vid universitetet.

Det ena visar den världsledande synkrotronljusanläggningen MAX IV, som Lunds universitet är värd för. Det andra visar sfinxerna på taket till universitetsbyggnaden. I ramen runt de båda frimärkena skymtar en doktorspromotion och ett studentspex.

Frimärkena har graverats av Lars Sjööblom. Förlagorna utformades av lundensaren Gustav Mårtensson, som bearbetat fotografier av Kenneth Ruona och Petra Francke. Fotona till ramen tar tagits av Gunnar Menander, Petra Francke och Gustav Mårtensson. Valören är 13 kronor, vilket gäller som brevporto till hela världen.

Lunds-universitet-350-161110-svenska-frimarken

Posta en kommentar