Frimärken som leder till en webbplats

Genom att skanna QR-koden på de nya norska frimärken som utkommer den 17 september dirigeras man till Norges forskningsråds webbplats. Dör förklaras temat för varje frimärke och man kan lära känna historien bakom forskningsresultaten.

Tema för frimärksutgivningen är forskning, innovation och teknik:

• Hjärnans gps
Hur hittar vi oss från en plats till en annan, och hur vet vi var vi är? Det finns kopplingar i hjärnan som gör att vi kan göra det, och det har tagit lång tid att förstå något så viktigt. Edvard och May-Brit Moser avslöjade i experiment med råttor vad som verkligen händer. De upptäckte celler i en del av hjärnan som hjälper oss att förstå vår position i ett rum eller landskap och därmed var vi är. Under 2014 tilldelades Moser och Moser Nobelpriset i medicin för sitt arbete.
Som högkvalificerade forskare med bra projektidéer har deras forskarkollegor Moser fått viktigt stöd och finansiering från källor som Forskningsrådet och Europeiska forskningsrådet ERC. Kavli Institute for Systems Neuroscience, grundat av Moser och Moser, är erkänt bland de främsta inom denna typ av forskning internationellt och lockar därmed också toppforskare från hela världen. Det är mycket viktigt inte bara för forskning utan också för rekrytering och utbildning av unga talanger från hela världen till detta forskningsområde.

• Ultraljudsteknik för hjärtat
Kombinationen av två olika discipliner, ingenjörskunskap och medicin, har producerat en ultraljudsmetod och teknik som är oumbärlig idag. Ultraljud är ett högfrekvent ljud som inte kan höras av människor. Ultraljudsanordningen används diagnostiskt för att mäta blodflödets hastighet i stora blodkärl och i hjärtat (ekokardiografi). Det underlättar hjärtundersökningar och ger säkrare diagnoser.
Tekniken som används för att diagnostisera hjärt-kärlsjukdomar, och som används av läkare och kirurger över hela världen, utvecklades av norska forskare i Trondheim. En av utmaningarna som forskarsamhället stod inför var att det saknades både utrustning och resurser för forskning. En industriell partner behövdes för att ta tekniken vidare och Horten-företaget Vingmed kom in som partner. Utan dem skulle tekniken nog inte ha utvecklats vidare i Norge. GE Vingmed Ultrasound, som är företagets nuvarande namn, är världsledande inom ultraljud hjärtutrustning.

• Fakta om NK 2037–2038
Motiv: Forskning, innovation och teknik
Inland 20 g: Hjärnforskning
Inland 20 g: Ultraljudsteknik för hjärtundersökningar
Design: Enzo Finger
Publicerad i: Häften med 10 självhäftande frimärken (5 av varje frimärke)
Tryck: Offset från Joh. Enschedé
Upplaga: 615 000 av varje frimärke

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic