Glöggmys och julgodsifrossa från Åland

Den 23 oktober utkommer årets två julfrimärken från Åland Post som hänger sig åt några av de godsaker som är självklara inslag i den åländska julen. Ålandsbördige illustratören Alexander Lindén har smakfullt illustrerat julens godaste dryck glögg och det traditionella julgodiset knäck.

Ordet glögg, känt sedan 1609, härstammar från ordet glödga som betyder att värma upp. Upphettat kryddat vin har anor så långt tillbaka som antiken. Seden att servera glögg i små muggar tillsammans med mandel och russin uppstod som jultradition i Sverige och Finland tidigt 1900-tal.

Typiska kryddor i glögg är kryddnejlika, kanel, kardemumma, ingefära och pomerans, men på senare år har glöggsortimentet exploderat med många olika varianter med eller utan alkohol.

Tillbehören russin och mandel härstammar från 1700-talets varma dryckesbål; Russinen skulle ge sötma och aromer till drycken, medan mandelns funktion i glögglaset är dold i dunkel.

Mandel är ändå en smak som tillhör julen sedan gammalt och ingår i bland annat julgodiset knäck som tillagats åtminstone sedan 1800-talet. Knäcken har behållit sin popularitet tills idag tillsammans med andra julgotter som ischoklad, pepparkakor och julstjärnor.

Julgodisets föregångare är adelns konfektbord som avslutade stora middagar på 1600-talet och bestod bland annat av nötter, kanderade frukter och marsipanfigurer.

• Fakta om frimärksutgivningen
Utgivningsdatum: 23/10 2020
Konstnär: Alexander Lindén
Upplagor: 130 000 och 80 000
Valörer: Julpost (1,00 euro) och Världen (2,00 euro)
Pris förstadagsbrev: 3,80 euro
Frimärksstorlek 25 x 36 mm
Arkstorlek: 2 x 20 frimärken
Papper: 110 gram/kvadratmeter
Perforering: 13 per 2 centimeter
Tryckmetod: 5-färgsoffset
Tryckeri: Royal Joh. Enschedé

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic