Grattis Frankrike, Asterix och Victoria

I dag är det kronprinsessans Victorias födelsedag men även Frankrikes nationaldag som vi passar på att också uppmärksamma.

Kronprinsessan Victoria, som också heter Ingrid, Alice och Désirée, föddes den 14 juli 1977 och finns på frimärke.

Asterix föddes 1959 som en serie av René Goscinny (1926–1977) och Albert Uderzo (1927–2020). Huvudpersoner i serien är de två gallerna Asterix och Obelix.

Serien debuterade i det första numret av den franska serietidningen Pilote 1959 och har sedan dess givits ut i 34 reguljära seriealbum samt ett specialalbum. Serien var från början ett nära samarbete mellan manu

På Wikipedia berättas att tanken var att göra en tecknad serie som på en gång hyllade hemlandet Frankrike och samtidigt var underhållande. Serien är därför fylld av farsartade sekvenser, satiriska teckningar, och ordvitsar (till exempel är namnet Asterix en lek med det latinska ordet asterisk, det vill säga “liten stjärna” – “*”). Men i bakgrunden beskrivs det vardagliga livet i det romerska riket, strukturen i den romerska armén och olika historiska händelser. Redan i den andra rutan i det första albumet nämns till exempel den verklige galliske hövdingen Vercingetorix.

Asterix äventyr blev snabbt storsäljare, och inom kort blev det till och med populärt att försöka få bli intecknad i serien. Bland de som figurerat i serien är Dupondtarna från Tintin och The Beatles samt otaliga franska politiker och sportkändisar.

Det finns en rad frimärken med Asterix och Frankrike gav redan 1999 ut ett frimärke med denne rolige ”fransman”. 2019 var det dags för en hel serie, vilken vi visar här. Det var med anledning av seriens 60 år.

Posta en kommentar