Grattis till Gösta Karlsson som fyller 80 år

En av de stora inom svensk filateli i flera årtionden fyller 80 år Annandag jul, alltså den 26 december.

Det handlar om Gösta Karlsson och presentation är närmast överflödig även om vi passar på att berätta lite om Skaras store man. Hans namne Bert från samma stad kan närmast slänga sig i väggen när det åtminstone gäller filateli, organisation och journalistik.

OBS! Texten fortsätter under de klickbara bilderna!

Det känns som att Gösta varit en kär vän i årtionde efter årtionde och inte minst blev kontakterna täta när han blev redaktör för SFT – eller Filatelisten som vi säger lite oftare numera. Detta var ett ”kall” han hade ända till det var dags att officiellt pensionera sig.

Gösta är om man räknar rätt född 1938 och alltså den 26 december. Tidigare i denna månad hade en annan Gösta med namnet Knutsson introducerat frågesport i svensk radio. Gösta Karlsson kom också att jobba inom media och har varit verksam som journalist i närmast hela sitt liv. Man slutar knappast att skriva bara för att man uppnår en viss ålder.

• Började 1964
Sin tidningsbana hade han inlett som redaktör för SKLT, Skaraborgs Läns Tidning, i Götene 1964 och där var han kvar till 1986 då SFF kallade på honom. Fast han har jobbat en hel del för SKLT även sedan dess, inte minst på familjesidan. Gösta skriver även nu en hel del, inte minst i Filatelisten och här på sff.nu.

Gösta och hans medhjälpare arrangerade 2016 en fin förbundskongress i Skara. Det var ingen tvekan från hans sida att ställa upp när SFF behövde en kongressort och från SFF-kansliet kan man säga att det då inleddes en ”era” i att en arrangörsförening tog över huvuddelen av ansvaret för förberedelserna för en kongress.

Frimärkssamlandet kom in i hans liv som tioåring och har fortsatt sedan dess även om han numera inte samlar på samma sätt som förr.

• Presschef på Stockholmia
Gösta har nått många milstolpar i sitt liv som familjelivet men även annat. Han tänker nog själv gärna lite extra på Stockholmia 1986 där han var presschef och då lärde vi känna varandra lite mer.

Bert Karlsson som vi nämnt, rekryterade Gösta som chef när Köpstaden startade i Skara. Gösta blev även general för 1000-årsfirandet i Skara, som gick av stapeln 1988.

• Jobbar åt Philea
Sedan många år tillbaka har ha varit medarbetare hos Philea. Gösta och hans livskamrat Olga Konovalova ses på de flesta frimärksmässor i Götaland där de hjälper till att värdera frimärken och mynt. Mycket av detta säljs sedan på Phileas auktioner.

Även om Gösta nu ska fylla 80 är han ung i sinnet. Det han kanske vurmar mest om i dag är att uppmuntra ungdomar till frimärkssamlande. I Skaraföreningen har man också en tradition av ett omfattande ungdomsarbete där för övriga Olga blivit en av de hängivna ledare.

Stort grattis på din dag Gösta!

Posta en kommentar

2 kommentarer
  1. Eric Johansson skriver:

    Grattis i förskott Gösta

  2. Jan Palmen skriver:

    Stort Grattis Gösta.
    Jag är ute i god tid men en så stor dag får man ej missa