Gunnar berättade om falska frimärken

 I onsdags kväll gästades Skara Filatelistförening av Gunnar Dahlstrand från Göteborg, som specialiserat sig på att forska kring och samla falska frimärken. Under ett par timmar berättade han omfattningen av detta och det rör sig om miljontals kronor, som går Posten förbi.

Kjell Elwing, välkänd frimärkssamlare i Floby, upptäckte på hösten år 2004 att de nya självhäftande frimärkena inte var äkta. Larmet gick och snart stod det klart att det fanns oäkta märken i omlopp. De falska frimärkena trycktes från början i det forna Jugoslavien, men senare har de tryckts i Fjärran Östern.

– Ett tryckeri i Baltikum misstänks också för denna form av illegal produktion, berättade Dahlstrand.

Det rör sig alltså om industriellt framställda kopior av de vanliga brevfrimärkena i kartor.

– Det finns fortfarande falska frimärken att köpa hos ljusskygga handlare, säger Gunnar Dahlstrand, men det senaste motivet vi sett är Zlatan-arket. Han har en stor samling falska märken, som ivrigt studerades.

Posten är givetvis glad för allt forskningsarbete som filatelisterna lägger ner.

Polisen har de senaste åren gjort beslag, värda stora pengar. – Vid ett tillslag i Danmark togs 800 000 frimärken i beslag, vilka tillverkats i Thailand.

Onsdagskvällens möte besöktes av 33 medlemmar och gäster. En auktion på 48 samlarobjekt genomfördes. Den omsatte cirka 1 500 kronor.

Gösta Karlsson

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic