Gunnar Dahlvigs exponat visas på Netex

För en tid sedan öppnade Motivsamlarnas digitala föreningsutställning på förbundets utställningssajt Netex. Utställningen hålls till minne av föreningens hedersordförande, Gunnar Dahlvig, och innehåller också några av Gunnars exponat.

Gunnar Dahlvig (1929–2020) var en stor ledare inom svensk filateli med en mängd uppdrag, bland annat som ordförande för Motivsamlarna, ordförande i utställningskollegiet, förbundsordförande för Sveriges Filatelistförbund och vice ordförande i den Internationella Filatelistfederationens (FIP) motivkommission.

Därtill var Gunnar en mycket aktiv utställare med många högklassiga exponat. På Motivsamlarnas föreningsutställning kan föreningen, med tillåtelse från Gunnars familj, visa några av hans samlingar.

En av Gunnars samlingar kretsar kring Gustav II Adolf, hans administrativa och militära reformer, och det trettioåriga kriget. Exponatet ställdes ut med fem ramar (80 blad) med rubriken Gustav II Adolf vid Nordia 2010 och med titeln Gustav II Adolf och 30-åriga kriget vid Gothex 2011, således med delvis olika innehåll. Totalt finns därför fler än 80 blad, och hela samlingen visas på föreningsutställningen.

En lite äldre motivsamling handlar om tennis och har den engelska undertiteln ”A very old modern sport”. Exponatet följer också tennissportens historiska utveckling, från medeltida bollspel och fritidsnöje för överklassen till dagens internationella tävlingsverksamhet.

Ett tredje motivexponat som ingår i föreningsutställningen är Vikings, som skildrar vikingarnas liv och leverne. Det är ett fullstort åttaramarsexponat plus ett antal extrablad från en visning av samlingen på Postmuseum.

Vikingaexponatet utvecklade Gunnar sedan till det mycket populära open-exponatet Viking Time, som i tidskriftsformat presenterar mer eller mindre sannolika nyheter från vikingatiden. Gunnar var en stor förespråkare av den nya open-klassen och Viking Time är en bra inspirationskälla för dagens och morgondagens open-samlare.

Posta en kommentar