Handlade för 13,5 miljarder

Köphysterin Black Week – alltså den svarta veckan – nådde i år nya rekord när svenskarna handlade för hela 13,5 miljarder kronor. Nästan varannan svensk handlade under rea-veckan och i genomsnitt gjordes hela 72 procent av inköpen på nätet.

Detta framgår av en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Postnord mellan 28–29 november. Beteendeförändingen att handla mer på nätet tros till stor del bero på coronapandemin och den ökade förflyttningen från traditionell detaljhandel som restriktionerna har medfört.

– Den ökade smittspridningen och de senaste restriktionerna från myndigheterna har givetvis resulterat i att en stor del av konsumtionen under veckan förflyttats till nätet. I genomsnitt uppger konsumenterna att de gjort 72 procent av sina inköp online, vilket innebär e-handelsköp för omkring tio miljarder kronor. I genomsnitt handlade man för 3 772 per person, säger Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord.

• Uppmärksammad av nästan alla

Hela 96 procent av svenskarna uppmärksammade att det var Svarta fredagen i fredags och så mycket som varannan svensk (49 procent) valde att handla under veckan. Fler än hälften (53 procent) av alla som konsumerade gjorde samtliga inköp på nätet och mer än varannan (52 procent) handlade enbart varor till sig själva.

De mest populära kategorierna var kläder och skor (43 procent), följt närmast av elektronik (38 procent). Den svarta veckan är på många sätt också startskottet på julhandeln, 19 procent handlade enbart julklappar och 39 procent handlade både julklappar och varor till sig själv.

• Brev och vykort
Det framgång inte hur mycket det handlades för inom våra samlingsområden filateli och vykort med mera.

• Överkonsumtion

Sedan fanns det många som absolut inte kunde tänka sig att handla på nätet dessa dagar då det lätt blir överkonsumtion och det hållbara samhället får sig en ordentlig törn.

• Paketrekord
Den svarta veckan syns även i Postnords terminaler, volymerna har varit mycket höga mellan perioden 25 november-2 december, då de flesta inköp inkommit i flödena. Natten till tisdagen slog Postnord paketrekord för ett enskilt dygn: över 921 000 paket och nästan 348 000 varubrev passerade genom Postnords terminaler. Totalt hanterades nästan 1,3 miljoner e-handlade försändelser det senaste dygnet, en ökning med 25 procent jämfört med förra årets rekorddygn.

• Fakta från undersökningen:
Under den svarta veckan 22–27 november handlade svenskarna prisnedsatta varor för 13,5 miljarder. Under förra årets Svarta fredag (29 november 2019) handlade svenskarna för 7,1 miljarder kronor.

Posta en kommentar