Här är Ålands frimärken 2018

Åland Post presenterar i dag sitt frimärksprogram för 2018.

Åland Post bjuder 2018 på ett sedvanligt varierat frimärksprogram där olika teman blandas i en dynamisk mix. Naturen bjuder som alltid på vackra frimärksmotiv att vila ögonen på, som skummande vågor och sköna orkidéer, men också åländska motorcyklar och pyroteknikerna JoHo Pyro uppmärksammas med frimärken.

Först ut den 1 februari är fjärde delen i frimärkserien segelfartyg som utforskar segelfartygsepoken på Åland. Allan Palmer har denna gång förtjänstfullt målat fullriggaren Albania och 4-mastade slätskonaren Atlas, två ståtliga Amerikabyggda segelfartyg som en kort tid var i åländsk ägo. Tillväxten av den åländska flottan bestod tidigt 1900-tal främst av andrahandstonnage.

Den 13 mars lanserar Åland Post helt nya frankeringsetiketter som är självhäftande. Valfri valör kan tryckas på frankeringsetiketterna som finns med fyra olika motiv. Andy Horner har fotograferat fyra orkidéer som trivs på Åland: nattviol, Jungfru Marie nycklar, knärot och flugblomster. Samma dag är det också dags för en ny utgåva i de nordiska postverkens frimärkserie Norden, vars tema 2018 är Nordens fiskar. Åland Post valde att avbilda en havslax som för det åländska yrkesfisket har varit av stor betydelse. För utformningen står frimärkskonstnären Lars Sjööblom från Sverige.

Årets Europatema är broar och 9 maj utkommer ett frimärke med bågbron över sundet vid Bomarsunds fästning, i folkmun kallad Prästöbron. Den åländska grafikern Sandra Henriksson har förevigat bron från 1950-talet. Det åländska bidraget till de små europeiska postverkens frimärkserie Sepac med tema praktfulla naturvyer utkommer samma dag. Havets vågor som bryts i skummande kaskader mot granitklipporna har fångats av fotografen Niclas Nordlund vid Hammarudda på Åland.

Den 28 maj ser tre utgåvor dagens ljus. Biodlingen på Åland uppmärksammas med ett frimärke utformat av Torbjörn Östman. Åland är ett av få ställen i världen som har en varroafri bipopulation. Motorcyklar från förr till nu är föremål för årets frimärkshäfte som kompletteras av fyra maximikort. Fotograf för motorcykelserien är Daniel Eriksson. Dessutom utkommer fyra helsakskort som illustrerar midsommarfirandet på Åland med humor och värme genom konstnär Ammi Krogius finurliga djur.

Den 18 september sprakar det till ordentligt då två frimärken ges ut för att fira de åländska proffspyroteknikerna JoHo Pyros framgångar i fyrverkerikonst. Sommaren 2018 tävlar de i Cannes om den åtråvärda Guldvestalen efter att 2016 vunnit både Silvervestalen och publikens pris i den anrika musikfyrverkeritävlingen Festival Art Pyrotechnique i Cannes. Frimärksmotiven är också hämtade från den fyrverkeriuppvisningen.

Årets två julfrimärken utkommer traditionsenligt 9 oktober och vad vore julen utan glittrande pynt? Den Ålandsfödda konstnären Emelie Bang har designat vackert julgranspynt som täckts med hologram för att höja julkänslan och skapa en extra skimrande effekt.

Den 1 november avslutas frimärksåret med en glad knorr; inför Grisens år presenterar Åland Post sin femte utgåva med kinesiska zodiaktecken. Det utvalda motivet visar lyckliga skogsgrisar från Mångstekta Sund på Åland. Miniatyrarket är utformat av den välbekante frimärkskonstnären Martin Mörck.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic