Hasse Brockenhuus von Löwenhielm har avlidit

En av svensk filatelis största alla tider avled natten till torsdagen, Hasse Brockenhuus von Löwenhielm som bodde i Gånghester utanför Borås. Han skulle den 24 juni ha fyllt 81 år.

Hasse – ibland kallad Dubbelgreven – var en synnerligen fin människa och senast under Stockholmia för knappt två veckor sedan hade vi ett samtal kring utställningsfilatelin, och lite om mitt eget samlande. Skojfrisk som alltid sa han om ett av mina exponat: Vilken betydelse har det för världsfilatelin! Det var inte ämnat som en fråga utan mer som ett konstaterande. Det var som vanligt glimten i ögat. Hasse var för övrigt den som ”tjatade” på mig i flera år att jag skulle börja ställa ut och 1992 var det dags för detta. Det blev under åren många tack till Hasse, inte minst vid Bofilex 2007.

Jag var inte en av dem som kände Hasse bäst men vi var goda vänner sedan mitten av 1970-talet. Av någon orsak visste han vem jag var och att jag studerade i Borås: Kom med till frimärksklubben här i stan, sa han per telefon. Eller ungefär så. Det blev nog ett par besök även om hemmaklubben även då och i fortsättningen var Värnamo.

Den riktigt första stora kontakten blev under Stockhomia 86 och i dåvarande förbundsstyrelsen. Hasse satt i den och jag råkade också hamna där. Minns tydligt att han då berättade om frimärken med Myteriet på Bounty och visade bilder via projektor. Hasse delade gärna med sig av sina kunskaper och de var ofantliga. Hans kunnande som filatelist är omvittnad – med en rad framgångar i utställningar världen över – och även hans litteratursamling som varit något alldeles extra. Det han inte kunde direkt slog han snabbt upp i någon av böckerna.

Bland många utmärkelser märks att han är en av få som fått både Strandellmedaljen och Wallbergmedaljen. 

Hasse var organisatör och han var en aktad juryman. Under Stockholmia deltog han i den svenska juryträningen. Han hade alltid en sak framöver ögonen: Man kan hela tiden bli en bättre juryman eller en bättre filatelist. Han ville egentligen åka som juryman till världsutställningen i Kina men med ålderns rätt avråddes han från detta.

In i det sista höll han på med sin kära hobby och vi kommer för alltid att minnas och sakna den glade och underfundige filatelisten, musikern och kamraten. 

Våra tankar går denna dag givetvis till de närmaste anhöriga som mist en fin familjemedlem.

 

Posta en kommentar

En enda kommentar
 1. Claes Hederstierna skriver:

  Hasse – du saknas oss!
  Under slutet av 60-talet brukade vi samtalas dagligen i långa och intressanta spörsmål om och kring filatelin. Det kunde vara allt från Borås Lokalpost till indiska småstater.
  Det jag under senare år särskilt kommer att minnas är all din hjälp vid diskussioner om utveckling och utformning av mina olika exponat.
  Så Tack för alla dessa åren och hoppas att du får det bra på sista vandringen.
  Din Gamble vän
  Claes Hederstierna

Drivs av Wordpress, av Cynatic