Anslagstavlan

Rapport från vår ordförande

Kallelse till SMPS-årsmöte onsdagen den 14 oktober 2020

Det tidigare årsmötet som var planerat att avhållas den 1 april ställdes in på grund av Corona. Styrelsen har upprättat förslag till förenklat årsmöte som avhålles genom email/papper den 14 oktober 2020 eftersom Coronasituationen fortfarande är ansträngd.
Läs igenom förslag till dagordning och se om ni kan godkänna den förenklade hanteringen. Om du vill bifalla alla förslag så räcker det med ett e-mail ”Bifall till alla förslag”. Eventuella motförslag ska ha kommit mig tillhanda senast den 14 oktober 2020 via e-mail. Använd följande: jan-ove.brandt@kpmg.se och ange SMPS som ärenderubrik. Undantagsvis kan du skicka brev till min hemadress: Jan-Ove Brandt, Ripstigen 1, 17074 Solna. Den 14 oktober sammanfattar sekreteraren och ordföranden det inkomna i ett protokoll. Utskick till medlemmar har blivit dyrt med PostNord. F n saknar vi de flesta medlemmars e-mailadress och aktuellt telefonnummer. Tacksam om ni meddelar mig detta i ovan nämnda e-mail så gör vi en sammanställning. Om nu någon inte vill skylta offentligt med det begärda så skriv i klartext att så är fallet. Glöm inte bort att skriva avsändare på de insända uppgifterna. Vi som förening behöver bli väsentligt mer digitala i vår kommunikation. Alla medlemsmöten är under hösten för närvarande inställda. Blir det ändringar så kommer detta att framgå av vår hemsida. Sök på smps.se så kommer ni dit. Se även dagordning § 19 Övriga frågor och tyck till.
Jan-Ove Brandt
Ordförande

Nordia 2020

NORDIA 2020 har en egen hemsida: http://www.nordia2020.se/

SMPS Ordförande

Evenemangskalender

(Dagens datum: 2021-10-18)

Fältpost i Tchad

Vår flitige medlem Lars Lindblad har tillsammans med en samlarkollega i Österrike skrivet en artikel om fältposten i Tchad. Artikeln är på tyska, men det finns en sammanfattning på svenska i slutet.

Nätverk med hemsidor

SMPS har tillsammans med Hembygdsfilatelisterna skapat ett nätverk med hemsidor.
På så sätt får SMPS möjligheten att sprida information om vårt Sällskap på hundratals hemsidor.
I nätverket ingår för närvander sidor för:

 • Hembygdsfilateli
 • Olyckspost
 • Svensk flygpost
 • Sjöpost
 • Singelfrankeringar
  • Gustaf V
  • Gustav VI Adolf
  • Hällristningar

Några av sidorna är under uppbyggnad.
Sidorna nås enklast genom att klicka på START i länklistan ovan.

S/S Kungsholms jungfruresa

Intressanta länkar för militärpostsamlare

Armémuseum

Armémuseum i 
                Stockholm

Armémuseum har ofta utställningar av intresse för Militärpostsamlare. Museet har också en vänförening; Föreningen Armémusei Vänner (AMV). AMV ger chans till många upplevelser (Se Armémuseums hemsida under länken Besök oss och klicka på Om Armémuseum).

Länkar till Sammarbetspartner

Hembygdsfilatelisterna

Hembygdsfilatelisterna samlar märken, försändelser och vykort av olika slag (postala dokument) som hör till ett visst landskap, kommun eller län. Många samlar hela Sverige med inriktning på en viss stämpeltyp. Det finns ingen begränsning vad gäller område.
Läs mera!

Krigs- og feltpostforeningen
(War- and Fieldpost Society)

Krigs- og feltpostforeningen (KFF) är vår norska motsvarighet. Flera medlemmar i SMPS är också medlem i denna förening. Föreningen har ett medlemsblad "Tidsskrift for krigs- og feltpost" som kommer ut fyra gånger om året. Läs mera på deras hemsida.

Gotlands Militärhistoria

Detta är inte en filatelistisk hemsida, men sidan har massor av "godis" för en militärpostsamlare.
www.tjelvar.se

Stockholmia 2019:s hemsida

Veni, Vidi, Wiki

Vår hemsida har nu fått en Wiki. Syftet med denna är inte att vara en encyklopedia, utan tanken är bara att ge en kort introduktion till uppslagsordet samt ge tips om litteratur för vidare studier. --> Anmärkning: Efter slaget vid Zela år 47 f. Kr. skrev Julius Caesar: " Veni, vidi, vici (jag kom, jag såg , jag segrade) till sin vän Amintius i Rom.

Beredsmärken 1939-1945

Många av våra medlemmar har egna hemsidor. Vår nye medlem Staffan Rosenqvist har gjort en mycket intressant sida om beredskapsmärken!

Nästa möte

På grund av Covid-19
är alla möten tsv inställda.
Årsmötet skedde
med poströstning.

Årsmötesprotokoll

Protokoll

Protokollet som pdf.

Nytt nummer av MPT

MPT nr 89

Läs mera!

logo

Nytt och uppdateringar

Nya sidor

Svåra singelfrankeringar efter 1950.

Samlamera
Samlamera


Nya böcker

Arméns mötesplatser ur postalt och posthistoriskt perspektiv

Arméns mötesplatser

Intervjuv med författaren

Beställ boken

PLU

Postlägenheter till utlandet 1940-1945

Boken är slutsåld.


Upp    StartsidanRev. AJ 2011-06-01


©Sveriges Militärpostsällskap, Webmaster: Gunnar Zetterman, V1.4.0