Anslagstavlan

Rapport från vår ordförande

Under hösten 2018 hålls månadsmöte i september, oktober och i december. Decembermötet är gemensamt med SSPD. Vårens möten på Postmuseum är 6 februari 2019 och 3 april 2019, kolla på vår hemsida som alltid ska vara uppdaterad. Till samtliga möten kan medlemmar ta med sig objekt för att fråga om vad det är de har fått tag på. Vårt samlingsområde är fortfarande attraktivt. Prisbilden på sällsynta och intressanta historiska objekt står sig bra jämfört med andra samlingsområden vilket bland annat framgår av priser som uppnåtts på de auktioner som avhållits. Tyvärr kan jag konstatera att allt för ofta återfinns bra objekt i fyndlådor, som jag inte ens orkar gå igenom. I många fall hade de objekten kunnat utgöra bra singelnummer på auktionen. Antalet medlemmar minskar något eftersom en del slutar av en eller annan anledning. Vi får samtidigt in nya medlemmar så det stora tappet av medlemmar, som vi tidigare trodde skulle komma, har ännu inte inträffat. Det är allt för få medlemmar som besöker våra möten i Postmuseum. Kombinationen att samtidigt besöka biblioteket verkas inte utnyttjas. SMPS kommer att delta med ett seminarie på cirka 1 timme under Stockholmia 2019, d v s i månadsskiftet maj/juni 2019. Ämnet är planerat att bli något om svensk örlogspost och föredragshållare är Rickard Brodin, vår främste utställare på det nämnda området. På seminariet är det möjligt att ställa frågor om svensk örlogspost. Styrelsen i SMPS har tagit beslut på att ställa upp för förbundet genom att bemanna förbundets bås under ett pass under utställningstiden. Jag behöver därför få frivilliga som kan ställa upp. Anmälan görs till Staffan Karlsson eller undertecknad. äterkommer senare när jag vet mera.

SMPS Ordförande

Evenemangskalender

(Dagens datum: 2019-12-15)

December

Fältpost i Tchad

Vår flitige medlem Lars Lindblad har tillsammans med en samlarkollega i Österrike skrivet en artikel om fältposten i Tchad. Artikeln är på tyska, men det finns en sammanfattning på svenska i slutet.

Nätverk med hemsidor

SMPS har tillsammans med Hembygdsfilatelisterna skapat ett nätverk med hemsidor.
På så sätt får SMPS möjligheten att sprida information om vårt Sällskap på hundratals hemsidor.
I nätverket ingår för närvander sidor för:

 • Hembygdsfilateli
 • Olyckspost
 • Svensk flygpost
 • Sjöpost
 • Singelfrankeringar
  • Gustaf V
  • Gustav VI Adolf
  • Hällristningar

Några av sidorna är under uppbyggnad.
Sidorna nås enklast genom att klicka på START i länklistan ovan.

S/S Kungsholms jungfruresa

Intressanta länkar för militärpostsamlare

Armémuseum

Armémuseum i 
                Stockholm

Armémuseum har ofta utställningar av intresse för Militärpostsamlare. Museet har också en vänförening; Föreningen Armémusei Vänner (AMV). AMV ger chans till många upplevelser (Se Armémuseums hemsida under länken Besök oss och klicka på Om Armémuseum).

Länkar till Sammarbetspartner

Hembygdsfilatelisterna

Hembygdsfilatelisterna samlar märken, försändelser och vykort av olika slag (postala dokument) som hör till ett visst landskap, kommun eller län. Många samlar hela Sverige med inriktning på en viss stämpeltyp. Det finns ingen begränsning vad gäller område.
Läs mera!

Krigs- og feltpostforeningen
(War- and Fieldpost Society)

Krigs- og feltpostforeningen (KFF) är vår norska motsvarighet. Flera medlemmar i SMPS är också medlem i denna förening. Föreningen har ett medlemsblad "Tidsskrift for krigs- og feltpost" som kommer ut fyra gånger om året. Läs mera på deras hemsida.

Gotlands Militärhistoria

Detta är inte en filatelistisk hemsida, men sidan har massor av "godis" för en militärpostsamlare.
www.tjelvar.se

Stockholmia 2019:s hemsida

Veni, Vidi, Wiki

Vår hemsida har nu fått en Wiki. Syftet med denna är inte att vara en encyklopedia, utan tanken är bara att ge en kort introduktion till uppslagsordet samt ge tips om litteratur för vidare studier. --> Anmärkning: Efter slaget vid Zela år 47 f. Kr. skrev Julius Caesar: " Veni, vidi, vici (jag kom, jag såg , jag segrade) till sin vän Amintius i Rom.

Beredsmärken 1939-1945

Många av våra medlemmar har egna hemsidor. Vår nye medlem Staffan Rosenqvist har gjort en mycket intressant sida om beredskapsmärken!

Nytt nummer av MPT

MPT nr 86

Läs mera!

logo

Nytt och uppdateringar

Nya sidor

Svåra singelfrankeringar efter 1950.

Samlamera
Samlamera


Nya böcker

Arméns mötesplatser ur postalt och posthistoriskt perspektiv

Arméns mötesplatser

Intervjuv med författaren

Beställ boken

PLU

Postlägenheter till utlandet 1940-1945

Boken är slutsåld.


Upp    StartsidanRev. AJ 2011-06-01


©Sveriges Militärpostsällskap, Webmaster: Gunnar Zetterman, V1.4.0