Anslagstavlan

Rapport från vår ordförande

Sveriges Militärpostsällskap (SMPS) bildades 1975 i syfte att sammanföra samlare av svensk militär posthistoria. Detta innebär att föreningen uppnår den aktningsvärda åldern av 45 år under 2020. För närvarande är inget större firande inplanerat under året.
Ny säsong har börjat. Sammanfattningsvis så går bra militära objekt till bra priser på de frimärksauktioner som avhållits, men det gäller att de har något utöver det vanliga.
Avseende Facit postal har SMPS blivit tillfrågade om katalogpriser behöver justerat såväl uppåt som nedåt. Eventuella justeringar kommer att sammanfattas och avrapporteras av ordförande i SMPS. Enligt uppgift från ansvarig för Facit Postal beräknas katalogen komma hösten 2020 alternativt våren 2021.
I dagarna har SMPS fått meddelande från ansvariga på Postmuseum avseende kraftigt höjda priser på lokalhyra från och med 1 april 2020. Vart detta tar vägen vet vi inte, men det vi vet är att inte många av de föreningar som i dagsläget har sina möten i Postmuseum har så god ekonomi att de kan vara kvar.
Det här är en tråkig utveckling eftersom vi i föreningarna ofta har hjälpt till med bland annat filatelistiska utställningar och svarat på de många frågor som inkommer till Biblioteket.

Om föreningarna väljer att ha sina möten utanför Postmuseum så innebär det även att vi tappar den viktiga dagliga kontakten mellan samlarna i de olika föreningarna. Helt uppenbart kommer även besöken i Postmuseums bibliotek att väsentligt reduceras. Risken är uppbar att det även drabbar Postmuseums vänförening som antagligen kommer att tappa medlemmar.
Värre är att Postmuseum ligger under Postnord som förnärvarande enligt media riskerar konkurs, orsakat av den danska rörelsen, om inte ägarna tillskjuter mer kapital, vilket antagligen innebär att ansvariga i Postnord inte har fullt fokus på vad som händer med Postmuseum. Har Maud Olofsson kännedom om vilken skada hon orsakat?

Avseende utställningar pågår planering av Nordia i Malmö den 4-6 september 2020. För närvarande har SMPS inte tänkt sig något möte under utställningstiden. Staffan Karlsson och undertecknad kommer att vara på plats tidvis under utställningstiden. Om ni planerar att besöka Nordia och behöver boka hotell så ska ni kolla om ni kan utnyttja den rabatt som Nordia har förhandlat fram på hotellrum (nås via Nordias hemsida). Hotell finns precis utanför ingången till utställningen.

Nordia 2020

NORDIA 2020 har en egen hemsida: http://www.nordia2020.se/

SMPS Ordförande

Evenemangskalender

(Dagens datum: 2020-08-12)

Oktober

 • Onsdag 7 oktober: SMPS möte:

December

 • Onsdag 2 december: SMPS möte: Möte med SSPD ;

Fältpost i Tchad

Vår flitige medlem Lars Lindblad har tillsammans med en samlarkollega i Österrike skrivet en artikel om fältposten i Tchad. Artikeln är på tyska, men det finns en sammanfattning på svenska i slutet.

Nätverk med hemsidor

SMPS har tillsammans med Hembygdsfilatelisterna skapat ett nätverk med hemsidor.
På så sätt får SMPS möjligheten att sprida information om vårt Sällskap på hundratals hemsidor.
I nätverket ingår för närvander sidor för:

 • Hembygdsfilateli
 • Olyckspost
 • Svensk flygpost
 • Sjöpost
 • Singelfrankeringar
  • Gustaf V
  • Gustav VI Adolf
  • Hällristningar

Några av sidorna är under uppbyggnad.
Sidorna nås enklast genom att klicka på START i länklistan ovan.

S/S Kungsholms jungfruresa

Intressanta länkar för militärpostsamlare

Armémuseum

Armémuseum i 
                Stockholm

Armémuseum har ofta utställningar av intresse för Militärpostsamlare. Museet har också en vänförening; Föreningen Armémusei Vänner (AMV). AMV ger chans till många upplevelser (Se Armémuseums hemsida under länken Besök oss och klicka på Om Armémuseum).

Länkar till Sammarbetspartner

Hembygdsfilatelisterna

Hembygdsfilatelisterna samlar märken, försändelser och vykort av olika slag (postala dokument) som hör till ett visst landskap, kommun eller län. Många samlar hela Sverige med inriktning på en viss stämpeltyp. Det finns ingen begränsning vad gäller område.
Läs mera!

Krigs- og feltpostforeningen
(War- and Fieldpost Society)

Krigs- og feltpostforeningen (KFF) är vår norska motsvarighet. Flera medlemmar i SMPS är också medlem i denna förening. Föreningen har ett medlemsblad "Tidsskrift for krigs- og feltpost" som kommer ut fyra gånger om året. Läs mera på deras hemsida.

Gotlands Militärhistoria

Detta är inte en filatelistisk hemsida, men sidan har massor av "godis" för en militärpostsamlare.
www.tjelvar.se

Stockholmia 2019:s hemsida

Veni, Vidi, Wiki

Vår hemsida har nu fått en Wiki. Syftet med denna är inte att vara en encyklopedia, utan tanken är bara att ge en kort introduktion till uppslagsordet samt ge tips om litteratur för vidare studier. --> Anmärkning: Efter slaget vid Zela år 47 f. Kr. skrev Julius Caesar: " Veni, vidi, vici (jag kom, jag såg , jag segrade) till sin vän Amintius i Rom.

Beredsmärken 1939-1945

Många av våra medlemmar har egna hemsidor. Vår nye medlem Staffan Rosenqvist har gjort en mycket intressant sida om beredskapsmärken!

Nytt nummer av MPT

MPT nr 87

Läs mera!

logo

Nytt och uppdateringar

Nya sidor

Svåra singelfrankeringar efter 1950.

Samlamera
Samlamera


Nya böcker

Arméns mötesplatser ur postalt och posthistoriskt perspektiv

Arméns mötesplatser

Intervjuv med författaren

Beställ boken

PLU

Postlägenheter till utlandet 1940-1945

Boken är slutsåld.


Upp    StartsidanRev. AJ 2011-06-01


©Sveriges Militärpostsällskap, Webmaster: Gunnar Zetterman, V1.4.0