I Norge kommer det nya frimärken 23 april

Motiven är utrotningshotade arter med Humla och Lunnefågel samt Dovrebanen 100 år, en järnvägslinje som tar dig genom några av Norges mest fantastiska bergslandskap och natur.

Utrotningshotade djur
De senaste åren har det skett en kraftig nedgång i många humlor i Europa och Nordamerika, främst på grund av förändringar i jordbruksmetoder under det senaste århundradet. Tre arter av humlor klassificeras som hotade i Norge. Humlor spela en avgörande roll i våra ekosystem när de pollinerar frukt och bär och överför pollenkorn och genetiskt material till andra växter.

På 1990 – talet fanns det cirka två miljoner avelspar av Lunnefåglar i Norge, varav en fjärdedel hittades på öarna Røst. Under de senaste två decennierna har antalet gradvis minskat på grund av brist på mat. De stora stimmen av sillfisk som normalt simmar förbi Røstöarna under kläckningssäsongen är nu frånvarande på grund av överfiske. Detta i sin tur, har minskat reproduktiv framgång för lunnefåglar.

Dovrebanan 100 år
Dovrebanan är en järnvägslinje som tar dig genom några av Norges mest fantastiska bergslandskap och natur. Järnvägslinjen Dovre öppnade 1921 och går mellan Eidsvoll, norr om Oslo och staden Trondheim på västkusten.

Under byggandet av Norges äldsta järnvägslinje, mellan Oslo och Eidsvoll, publicerades ett brev i tidningen Morgenbladet. I brevet föreslogs att linjen skulle fortsättas genom Gudbrandsdalen, över Dovre och vidare till Trondheim. Även om förslaget ursprungligen avfärdades som otänkbart, lades det fram igen under planeringen av den framtida nord- sydlinjen.

Ursprungligen täckte Dovrebanan endast sträckan mellan Dombås och Støren, som öppnades under dramatisk omständigheter. Natten den 19 september 1921 inträffade en allvarlig olycka på linjen vid Nidareid i Trondheim. Ett norrgående tåg från Støren passerade förbi passeringsslingan vid Marienborg utan att stanna och kolliderade då med en större extra tåg som hade gäster som deltog i invigningen av Dovrebanan tidigare samma dag.

I anslutning till Gardermoen banan går Dovrebanan från Oslo via Hamar och Lillehammer över den hisnande Dovre berg till Trondheim. Hela resan från Oslo till Trondheim är 548 kilometer lång och tar cirka sju timmar med avgångar hela dagen. Tåget går också som nattåg med sovvagnar. Passagerare kan gå av vid Dombås station för att ta ett tåg till Åndalsnes på Raumas järnvägslinje. Dovrebanan anses idag vara den mest trafikerade och mest lönsamma i det norska järnvägsnätet idag.

Posta en kommentar