Ienecopia: Vykort 4: Tidig hälsning – år 1900

Sista helgen i april är det dags för den regionala utställningen Ienecopia 2019 och vi presenterar vårt fjärde vykort inför denna utställning. Denna gång ‘är det ett tidigt vykort.

Vykortet denna gång är av typen ”Hälsning från” eller som man ofta sa grüss aus, alltså tyska. Just Tyskland spelade en viktig roll i vykortens barndom. 

Efter influenser från främst Tyskland började under 1890-talet allt fler svenska företag att ge ut vykort, oftast med topografiska motiv. Tecknade vykort med tryckt hälsning – grüss aus – dominerade fram till sekelskiftet. De flesta korten trycktes för övrigt Tyskland där det fanns tradition och teknik. Litografiskt framställa vykort dominerade fram till sekelskiftet.

Jönköping var så pass stort att där fanns många hugade köpare och det finns ett flertal vykort med Hälsning från just åren kring 1900. Kortet är för övrigt stämplat just år 1900 och man kan förmoda att det tillkom det året eller något år före.

Utställningen hålls med anledning av att Jönköpings Filatelistförening fyller 100 i år. Det blir en rad aktiviteter i samband med utställningen som hålls i Folkparken i Huskvarna. Det är samma lokaler som användes för Ienecopia 2009. Varje år är där även en stor frimärks- och vykortsmässa, Frivy.

Vykortet denna gång är minst sagt stort, mer än dubbla storleken av ett vanligt och det är vikbart. Storleken är cirka 28 x 9 cm. Det är ofrankerat men troligen från omkring 1902. Dessa vykort syns oftast i obegagnat skick och är mycket trevliga. 

Vi återkommer med mer kring vykort och filateli i Jönköpingsområdet.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic