Inför Malmex: Vykort från förr (2)

Månadskiftet augusti-september är det dags  kanske största händelse inom svensk filateli. Starten för den nationella och regionala utställningen Malmex närmar sig på allvar och vi går via vykort drygt 100 år tillbaka i tiden.

Malmex hålls alltså i Malmö och är ett arrangemang flera Skåneklubbar emellan.

Rävlanda är en tätort i Härryda kommun och Björketorps socken. Den ligger mitt emellan Borås och Göteborg. Kortet skickades därifrån den 5 januari till Hanna som bodde 16 kilometer söderut i Sätila. Det handlar om Västergötland och inte Skåne direkt. Beda som skickade kortet hade kanske varit i just Malmö och inhandlat kortet. Det har ingen delad baksida och är alltså tryckt före 1905. Det är numrerat 2847 på båda sidorna.

– Norra Wallgatan är en gata som sträcker sig längs norra sidan av Gamla staden i Malmö från Slussbron till Slottsgatan. Sträckningen, som delvis har medeltida ursprung, löpte i äldre tid norr om strandmuren och hade olika namn för olika sträckor, noteras på Wikipedia.

Rävlanda – då med stavningen Räflanda – fick poststation 1894. 1932 blev det byte i poststämpeln från f till v.

Sätila har också haft en namnändring. Från början 1875 var stavningen Sättilla men ändrades till Sätila tio år senare.

Om man kikar lite mer på detaljerna på vykortet kan man se ”Malmö Tapetaffär” och en man till vänster samt en kvinna och två män till höger.

Frågan är om de här husen finns kvar än i dag. Det vet säkert våra läsare från Malmö som gärna får kommentera.

Totalt har vi nio vykort att presentera och nästa kommer inom kort.

• När det gäller Malmex 2018 kan vi rekommendera ett besök  och i förväg kan man läsa mer på dess hemsida som finns på denna länk

Kommentar från Kent Jiresjö:
Hanna Elisabeth Bengtsson, född 1884-12-17 i Sätila.
Dotter till Johannes Bengtsson och hans hustru Anna Kristina Eriksdotter.
Arbetade som hembiträde, levde ogift.
Avled 1975-01-24 i Sätila.

Posta en kommentar