John Fitzgerald Kennedy 100 år

En av världens genom tiderna mest kända personer hyllas med ett frimärke av sitt hemland USA. John F Kennedy var president i USA ett tag innan han sköts ihjäl. I maj i år skulle han ha kunnat fira sin 100-årsdag men han blev inte mer än 46 år.

När Donald Trump nyligen valdes till president i USA och man tänker på en företrädare som John F Kennedy så reagerar många. Det är skillnad på politiker och politiker. På politik och politik.

John F Kennedy var älskad av närmast en hel värld och det blir svårt för Trump att ens komma i närheten av en sådan beundran.

För oss 50-talister ekar närmast än i dag skotten i Dallas den 22 november 1963. Det var som att hela världen rasade samman. Allt stannade upp och vi var chockade när vi hörde detta i vår radio denna höstdag. I vår familj var Kennedy en man vi beundrade och likadant var det i hem över hela världen. Själv samlade jag i många år frimärken med amerikanska presidenter och märket med Kennedy har fortfarande en hedersplats i detta gamla album.

Än i dag är det inte klarlagt vem som låg bakom mordet på Kennedy. Det är slående likheter med mordet på Olof Palme.

John F Kennedy finns på ett stort antal frimärken i en rad länder. Det kommer säkert fler än detta USA-frimärke under 2017.

USA presenterar frimärket den 20 februari och det är inte bara ett enda frimärke utan också ett block om tolv frimärken.

Ur Wikipedia om november 1963:

3 november – Brittiska popgruppen The Beatles medverkar i Drop-In i Sveriges Radio-TV utan att väcka större uppmärksamhet.
7 november – Efter att ha varit instängda i nästan tre veckor räddas 11 gruvarbetare i Lengede, Västtyskland.
8 november – 19 personer omkommer då ett Finnair-flygplan havererar under inflygning till Mariehamn.
12 november – Vid en gruvolycka i Japan omkommer över 455 personer.
14 november – Vid ett vulkanutbrott utanför Island uppstår en ny ö ur havet, Surtsey
20 november – 111 personer omkommer då en kanadensisk DC-9 störtar norr om Montréal, Kanada.
22 november – USA:s president John F. Kennedy mördas i Dallas, Texas, 46 år gammal. Omedelbart efter att Kennedys död tillkännagivits, svärs vicepresidenten Lyndon B. Johnson in som hans efterträdare. Lee Harvey Oswald, en före detta marinkårssoldat, grips samma dag misstänkt för mordet.
24 november – Den för mordet på president Kennedy anklagade Lee Harvey Oswald skjuts ner av nattklubbsägaren Jack Ruby i polishusets källare i samband med förflyttning till Dallas statsfängelse. Mordet bevittnas av miljoner TV-tittare i ett direktsänt program.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic