Kärleksbrev på vift i Sörmland

I dag den 14 februari kunde det i Sörmland hända att man hittar kärleksbrev på sin busshållplats, i sin cykelkorg eller bland potatisen i mataffären. Kärleksbrevet kunde vara skrivet 1892, 1943 eller 2017. Det var kärleksbrev som man fick tjuvläsa.

Det var Sörmlands Museum som på Alla hjärtans dag passade på att dela med sig av några kärleksbrev från samlingarna, men det var inte originalbrev med gamla frimärken på.

– Nej,  givetvis var det kopior av breven vi la ut. De riktiga flyttar med oss till det nya museihuset i Nyköpings västra hamn, uppges från museet.

För att göra det lite extra spännande gjorde man det som en tävling.

Kärleksbreven spreds ut på Alla hjärtans dag, den 14 februari, på offentliga platser i hela Sörmlands län.

Här är ett exempel på vad du kan få ta del av om hittar ett brev. Det är Konrad som, den 6 september 1891, skäms över ett snedsteg. Han ber sin älskade Hulda om förlåtelse

”Det var mycket dumt av mig att jag gjorde sällskap med Anna i Hedtorp då jag var hemma i Pingst, det har jag många gånger ångrat. Men det var båd första och sista gången. Jag hör att dom säger att det skall bli bröllop på oss, nemligen Anna och mig, i höst, men helsa du dem som detta säger och tror, att den dagen kommer aldrig att gry, ty så sant jag lefver kommer aldrig jag att gifta mig med henne. Nej får jag ej dig Hulda, som jag alltså har hållit kär, då blir det troligtvis ingen.”

Ur Konrads brev

Ur Konrads brev

 

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic