Krånglig portoregel men vackra julfrimärken

Om man köper på sig för många julfrimärken med motiv Jenny Nyström och vill använda dem efter årsskiftet måste man tilläggsfrankera med 50 öre. Krångligt och det känns småaktigt. 

Man kan undra hur många som har tillgång till frimärken i valören 50 öre och vad är 50 öre i dag? Ska bli spännande att se om det blir någon form av lösen om man missat denna 50-öring. Fast det finns faktiskt 50-öresfrimärken att beställa hos Postnord, kanske även hos de lokala postombuden… För Postnord är det väl många bäckar små…

Allt nog – motiven kan man inte klaga på. Det är i frimärkshäftet fem olika frimärken med två av varje. Portot för julfrimärken är 8:50 och därmed kostar häftet 85 kronor. En liten, liten rabatt om det varit brevporto i stället.

Utöver häftet har det givits ut ett rullfrimärke med annat motiv. Det är i valören brev (9 kronor). Även detta är signerat Jenny Nyström.

– En nostalgisk jul med de klassiska tomtarna som har bråda dagar inför julen. Jenny Nyströms älskade bilder påminner om julen förr, så där som vi kanske fantiserar om att den ska vara med snö, klappar och gröt. Att skicka julkort är också en fin tradition att värna om, en möjlighet att på ett enkelt sätt säga: jag tänker på dig, noteras av Postnord.

Jenny Nyström föddes i Kalmar 1854 och dog i Stockholm 1946. Hon var en på sin tid mycket populär konstnär och illustratör av främst julkort. Än i dag lockas många av hennes konstnärskap.

Utgivningsdag: 1 november 2018
Illustration: Jenny Nyström
Design: Gustav Mårtensson
Färger: 4 färger offset
Papper: Självhäftande
Format häftesfrimärken: 26,5 x 36,6

Posta en kommentar

8 kommentarer
 1. Finn Nielsen skriver:

  Frågan är inte om Julmärken koster 8.50 frågan är vad koster det att skicka ett julkort inrikes?? för är det 9kr varfor denna utgivning.

 2. Karl-Heinz Riemer skriver:

  Hej,
  angående funderingar Lösen. Ju det kan ju blir intressant att testa. Men finns det avsändaren på försändelsen så få man en “Eftertaxering” på obetald avgift samt ett tillägg å 35 kr
  Expeditionsavgift. Så är läget nu förtiden. KHR

 3. Ingrid skriver:

  Varför finns det inte julfrimärken till utlandet? Det är väl dyrt med 21 kronor per julkort! Undra på att allt färre använder Postnord.

 4. Emilie skriver:

  21kr för utrikes är dyrt. Speciellt om man vill skicka mer än ett.
  Använde mig av postnordsapp – riktiga vykort. Kostade då 19kr för kortet och porto. De skriver ut kortet och man skriver sin egna hälsning. Man kan välja sin egen bild på kortet om man vill.

  Skickade över 20 vanliga julkort. Men inget har kommit fram och postnord säger enbart att man får göra en reklamation. Men de undersöker inte i alla fall. Trött på postnord som inte visar varken yrkesskicklighet eller empati. Eftersom de uppenbarligen inte klarar av sitt uppdrag önskar man att politikerna skulle reagera.

 5. Micke skriver:

  Äldre “julpost” märken (valörlösa) gäller ju som julpost-frankering under varje års julperiod; just nu 8:50 i värde. Eller som 8:50+0:50 under resterande av året. Inga konstigheter.

  MEN.. Vad händer om man frankerar ett valörlöst julpost-frimärke under julperioden fast som “A-post” (vanligt brev porto), dvs. 8:50+0:50? Eftersom man tilläggsfrankerar bör det ej längre gälla som julpost (minst 3 dagars leveranstid..urk) utan som vanliga brev (1-2 dagars leverans). Det bör alltså bryta julpost-frimärkens speciella regler (w00w tjäna 0:50 och få det levererat som B-post!!) precis som man bryter privatpost märkena om man blandar de med vanliga märken. Finns ju ingen information där man få klarhet i detta.

  Samma sak bör ju då även gälla om man tar ännu äldre julfrimärken där valören syns (ex. 2:30) och man tilläggsfrankerar upp det till nuvarande 9:00 i värde. Även under julperioden ska det väl gälla som “vanlig post”..?

  Den svåraste nöten att knäcka då? Vad sker om man enbart använder sig av exempelvis 4st 2:30 valörmärkta julfrimärken av äldre sort – 9:20 totalt – skickas det som överfrankerat julpost (B-post) eller som ytterst lite överfrankerat brevpost (A-post) *UNDER julperioden* ???

  Här snackar vi om krånglig(are) portoregler :S

 6. Håkan Persson skriver:

  ang julpostfrimärken: Ska bli spännande att se om det blir någon form av lösen om man missat denna 50-öring.
  Ja , jag trodde den gamla regeln gällde fortf att man fick använda julpostfrimärken tills dom tog slut som vanligt brevporto. Skickade ett brev och hade skrivit mig som avsändare, får från postnord att betala 35.50:-. 35 kr i adm avgift och den där femtioöringen. Så j-a småsint måste jag säga. posten gör allt för att avveckla sig själv, tänk vad mer brev/vykort som hade kunnat sändas om man fick använda sina julpostfrimärken även efter jul till vanligt brevporto.

  • Jonatan skriver:

   Anledningen är att b-post med frimärken har upp slutat att existera.

   Man har aldrig fått skicka post med julfrimärke som “vanligt brevporto”, utan antingen som ekonomibrev, eller tilläggsfrankera upp till a-post.

   Sen försvann b-post, och kvar är alternativet att tilläggsfrankera. (Utanför jul-/nyårsperioden alltså, då finns tjänsten julpost.)

   Småaktivt? Javisst. Men vi är många företagare som glatt hade använt julfrimärken året runt om de magiskt fått fullt a-postvärde utan att kosta som a-post.

Drivs av Wordpress, av Cynatic