Stor helgdag i dag…

I dag är det ”Kristi Flygare” eller som det egentligen heter Kristi Himmelsfärds dag och vi presenterar några vykort på detta tema. Den som vill skaffa en vykortssamling som inte kostar så mycket kan mycket väl välja religiösa motiv.

Numera finns det inte så många som samlar sådana kort och det påverkar prisbilden på ett för samlaren positivt sätt.

De sex korten som följer här kan man som regel köpa för 5–10 kronor per styck.

Detta kort är ur en serie utgiven 1950 eller något tidigare. Kortet har numreringen 4310 och på baksidan står det Fridfull Helg tillönskas av. Kortet är ofrankerat.

Detta kort har numrering 4312. Det är skickat från Jönköping till Lund med en något otydlig stämpel: Jönköping 6.4.50.
Mottagare är professorskan Lis Weibull i Lund. Vi tror att detta är den Lisa Weibull som levde åren 1883–1970. Hon var gift med professor Lauritz Weibull (1873–1960).

Detta kort är på samma förlag som de två ovan och med nummer 438.
Stämpeln är svårtydd. Kortet är skickat av Anna-Greta Lloyd till Major Edith Sandin, Frälsningsarmén, Degerfors.

Det här kortet är före himmelsfärden. Kortet är italienskt och ofrankerat. Texten är: cristo portato al sepolcro – Kristus kom till graven. Kortet är tryckt i Dresden i Tyskland och vi gissar att det är från omkring 1910. Vid den här tiden var Tyskland det ledande landet när det gällde tryckning av färgvykort.

Detta kort visar en målning av Dirk Bouts (1400–1475),  som var en nederländsk målare. Kortet är ofrankerat. Det har nummer 3482 med texten: Auferstehung Christi – alltså Kristi uppståndelse. Kortet är tryckt i Schweiz på gissningsvis 1960-talet.

Vårt sjätte och sista kort visar Jesu himmelsfärd, som det står på kortet. Det är ofrankerat med information om utgivaren: Le Moine & Malmeström, Konstförlag, Göteborg. Kortet lär vara från 1910 eller något senare.

Fotnot: Denna artikel är kopierad från en vi hade år 2012.

Posta en kommentar