Kryssaren Moskva på frimärke

Krigsfartyget Moskva beskrivs som en viktig krigssymbol för Ryssland och president Vladimir Putin. Nu har den sjunkit i Svarta havet.

”Russian warship, go fuck yourself!” har förevigats. Frasen uttalades av en Ukrainsk soldat i början av kriget när den passerade Snake island. Kryssaren sjönk i veckan. 

Uppdaterad med kommentar:
Valören på det ukrainska frimärket med Moskva vid Ormön markeras med ett V, inrikesporto för brev upp till 50 gram. Litet märkligt då bokstaven V inte förekommer i det ukrainska kyrilliska alfabetet, ej heller det ryska, det borde vara vårt B efter inrikes, вну́трішній, vnutrisjtjnij.

Enligt ukrainska postens hemsida finns frimärket även i valörerna F, för inrikes rekbrev, samt W, utrikes ekonomibrev, bägge upp till 50 gram. Bokstäverna F eller W finns inte heller i det ukrainska kyrilliska alfabetet.

När det gäller att avgöra om en text är ukrainsk eller rysk kan man leta efter bokstaven i med två prickar, -ji- som finns i landsnamnet Ukrajina på frimärket och vårt vanliga i som finns i det ovan nämnda ukrainska ordet för inrikes. Dessa bokstäver finns inte i det ryska alfabetet.

Med vänliga påskhälsningar, Sten-Anders Smeds, Motivsamlarna

Posta en kommentar

2 kommentarer
  1. bertil malm skriver:

    mycket intressant märke.förstår att folk köade i långa rader då märket gavs ut.tror att det betyder mycket för viljan till motstånd.kommer det till sverige någon gång tro? bertil malm

  2. Anders Backman skriver:

    Ett förstadagsbrev signerat av frimärkskonstnären såldes för drygt US$ 6.000 på ebay!
    Anders Backman, medlem SFF nr 329