Minnesord Bo-Erik Stavenow

Jan-Olof Ljungh och Carl Aspegren har tecknat ned minnesord över en stor filatelist som nyligen avled.

Bo-Erik Stavenow, Malmö, har avlidit fem månader efter sin 100-årsdag. Närmaste anhöriga är sönerna Lars och Bengt med familjer.
bo-erik-stavenow-avliden-161203

Bo-Erik Stavenow var ett känt och aktat namn i den filatelistiska världen. 1988 belönades han med Strandellmedaljen, Sveriges Filatelist-Förbunds högsta belöning för filatelistisk gärning. Samma år valdes han in i Trelleborgs Filatelist Sällskap. Efter närmare 20 års aktivt medlemskap, bland annat som revisor och som ordförande i medaljkommittén, utsågs han 2007 till hedersledamot i Sällskapet.

Bo-Erik medarbetade i den av Filatelistförbundet utgivna Sverigekatalogen 1974–1988 och var huvudansvarig för denna under åtta år som ordförande i katalogkommittén. Han var också mångårig medlem i Filatelistförbundets expertråd.

Utöver mängder av artiklar i filatelistiska tidskrifter samarbetade han 1977 med Palle Laursen i författandet av boken ”50 års svensk postal dokumentation”, ett pionjärverk inom sitt område, och 1995 producerade han i samarbete med Bo Millhagen handboken ”Svensk Frimärksfakta 2:1, Francotecken 1855–1891.

Bo-Erik Stavenow var också en flitig utställare, både nationellt och internationellt.
Han var en av landets främsta experter på helsaker och belönades med en guldmedalj för sitt exponat av svenska sådana på Nordia 1990. Han var även expert på vapenmärkenas positioner, nyanser och leveranser. Dessutom hade han stora kunskaper om luftpost och privat lokalpost, och visste mycket om Oscarsperiodens försändelser och om nyanser på alla svenska frimärken.

Även vykort intresserade tidigt Bo-Erik. Bland annat hade en fantastisk samling vykort från Malmö. Under många år då Trelleborgs Filatelist Sällskap ordnade Frimärkets dag i Trelleborg ställde han ut vykort från till exempel tågsträckorna till Trelleborg och Malmö och var samtidigt värderingsman.

Bo-Erik Stavenow var en hedersman av den gamla skolan, alltid beredd att ställa upp, hjälpa till och dela med sig av sina kunskaper. Därtill var han en glad och god sällskapsbroder med stort sinne för humor. Trelleborgs Filatelist Sällskap sörjer och minns en av sina trognaste och äldsta medlemmar.

Jan-Olof Ljungh
Carl Aspegren

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Krister Persson skriver:

    En fantastisk lärare som jag hade 1958-1960 . Önskar jag hade träffat honom innan och kunnat personligen säga detta till honom . Om änglar finns så var han en .
    Tack för allt du gjorde för mig .
    Krister Persson

    Ribersborgsskolan Malmö

Drivs av Wordpress, av Cynatic